13 неща, които бавно убиват компютъра ви

Днес лаптопът е може би най-популярният работен инструмент. Използваме го всеки ден, но рядко се замисляме дали го използваме правилно. А невнимателното отношение може да повлияе на работата му и да доведе до сериозни щети.

Ето няколко полезни съвета, които често пренебрегваме, но помагат да удължим живота на устройството.

1. Дръжте домашните любимци далеч от компютъра

Може да е забавно, когато котката се качи върху лаптопа, за да ви „помага“ с работата, но не трябва да окуражавате това поведение. Котките са привлечени от топлината на работещото устройство, но козината им може да попадне във вентилаторите, което да доведе до прегравяне и нарушаване на работата му.

Също така не е добра идея да ядете пред компютъра. Остатъците от храна, които ще попаднат върху клавиатурата, могат да привлекат най-нежеланите гости: хлебарки и мравки.

2. Премествайте лаптопа внимателно

Бъдете внимателни, когато местите лаптопа си, освен ако не е с неподвижен харддиск (SSD). Механичният харддиск може да пострада, ако се мести, докато е активен, защото движещите се части могат бързо да се повредят и да изгубите информацията си.

3. Навивайте кабелите внимателно

Може да мислите, че кабелите са просто жици, облечени с гума, и нищо не може да им се случи. Наистина, вярно е, че те могат да се огъват, увиват и намотават около всичко. Въпреки това, тъй като искаме лаптопите ни да бъдат мобилни, кабелите им са тънки и леки. Не ги огъвайте прекалено много или около остри предмети. Недейте да опъвате кабела прекалено, когато е включен – това може да доведе до проблеми със зареждането.

4. Не дръжте лаптопа включен непрекъснато

Няма как да претоварите батериите на лаптопа, тъй като повечето модели използват литиево-йонни батерии. Въпреки това микроконтролерът, който предпазва батерията от прекомерно зареждане може да се повреди. От непрекъснатото зареждане батерията може да прегрее.

5. Отваряйте го и го затваряйте внимателно

Не може да взимате лаптопа, като хващате само екрана – това е най-крехката част от устройството. Ако хванете единия ъгъл, това причинява натиск на тази страна и може да доведе до огъване и дори счупване с времето. Отваряйте и затваряйте капака внимателно, като го държите в средата.

6. Вземете си охлаждаща подложка

Лаптопът е измислен, за да осигури мобилност, тъй че не е изненадващо, че го държим през повечето време в скута си. И все пак това не е най-доброто място за устройството. Скутът ви или одеалото може да блокира вентилационните отвори и да доведе до прегряване на батерията. Затова охлаждащата подложка е практично решение.

7. Дръжте лаптопа далеч от магнити

Всеки харддиск има магнити, които използва, за да складира нашите данни. Когато сложите лаптопа в близост до мощен магнит, това може да причини смущения и загуба на данни.

8. Изключвайте зарядното устройство правилно

Дори когато бързате, бъдете внимателни. Агресивните и резки движения могат да повредят щепсела и това може да доведе до проблеми със зареждането.

9. Пренасяйте го внимателно

Калъфът или чантата за лаптопа трябва да бъдат меки, без твърди ръбове. Вътрешните механизми на лаптопа могат лесно да се повредят, ако го носите в раницата заедно с всичко останало.

10. Чистете екрана внимателно

Всички знаем, че не можем да чистим лаптопа с вода и всякакъв парцал. Използвайте микрофибър и специална течност за почистване на лаптоп. Не натискайте прекалено силно, защото екраните са тънки.

11. Изключвайте лаптопа редовно

Не оставяйте лаптопа да работи, ако не го използвате през деня. Непрекъснатата работа износва харддиска и поврежда охладителната система. Ако използвате устройството няколко пъти на ден, можете да използвате режима Sleep.

12. Дръжте го далеч от течности

Колко често пиете чай или кафе, докато работите на лаптопа? Всички знаем, че компютрите и течностите не се обичат. Въпреки това горещата напитка може да причини вреди, дори да не разлеете нито капка. Не слагайте чаши върху затворения капак – това може да повреди екрана.

13. Най-добре е хардуерът да се тества от специалист

Въпреки факта, че лаптопите са сравнително лесно управляеми, не е добра идея да се опитвате да решавате по-сериозните проблеми сами. Не купувайте USB устройства, които обещават да тестват вашия хардуер. Те могат да нанесат сериозни щети ни харддиска ви.

Предупредителни сигнали, че лаптопът ви е на път да се повреди:

Посочените по-горе съвети могат да ви помогнат да удължите живота на лаптопа си. Предупредителните знаци, изброени по-долу показват, че има сериозен проблем с лаптопа ви.

  • Твърдият диск работи прекалено шумно или твърде бавно.
  • Вентилаторите изведнъж започват да издават силен шум.
  • Лаптопът издава странни звуци, когато го включвате.
  • Рестартира произволно.
  • Системата показва множество грешки. За Windows можете да видите необходимите настройки, когато отидете на This PC – Мanage – Event Viewer.

Източник: Obekti.bg

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via