fbpx

13 непопулярни факта за „Титаник“

В неделята на 14 април 1912 г. корабът „Титаник“ се удря в айсберг. След излизането на филма „Титаник“ през 1997 г. на практика цялото население на планетата узнава тази информация. Но много детайли и факти не са стигнали до големия екран, а 13 от тях са събрани в този пост. 

13. „Титаник“ е бил много по-малък от съвременните круизни съдове

Компанията Royal Caribbean International е собственик на един от най-големите круизни кораби в света „The Allure of the Seas“. Allure е построен през 2008 г., а е пуснат на вода през ноември 2009 г. Разликата между един от най-големите съдове на планетата и „Титаник“ е огромна. Allure може да смести 6 300 човека, докато побирал на борда си само 2 435. На практика всичко на Allure е два пъти повече, включително дължината, теглото и даже екипажа.

12. Къде са били всичките лодки?

Когато „Титаник“ бил в стадий на проектиране, се предполагало, че ще бъде оборудван с 48 лодки. Този брой би бил достатъчен да спаси всички пасажери и екипажа в случай на катастрофа. Уви, на борда на кораба в крайна сметка се оказали по-малко от половината. Собствениците на лайнера решили, че лодките заемат твърде много място и загрозяват външния вид на кораба, затова количеството им било сведено до 20.

11. Всеки ден „Титаник“ замърсявал океана

Круизните лайнери замърсяват водата и въздуха в невероятни мащаби и „Титаник“ не е бил изключение. 29 парни котела с 3 пещи изгаряли огромни количества въглища, за да подават електричество и да държат „Титаник“ на вода. Всеки ден били изразходвани около 825 тона въглища и над 100 тона пепел ежедневно се изхвърляли във водата.

10. Интериорът бил „смъкнат“ от хотел „Риц“

Може и да не е буквално смъкнат, но дизейнерите на „Титаник“ наистина били вдъхновени от интериора на „Риц“. Петзвездният хотел в онзи момент бил най-модерният в Лондон и до ден днешен е едно от най-престижните места в града. „Титаник“ не отстъпвал по разкош и предлагал на пасажерите кралско обслужване.

9. Хора са загинали по време на строителството на гигантската машина

Строителството на „Титаник“ е продължило повече от две години, или по-точно 26 месеца. За това време загинали 8 строителни работника, а 264 получили травми. Първа жертва на „Титаник“ е 15-годишният Самюел Скот. Той загинал от черепна травма при скок от грамадния кораб, но точните обстоятелства не са известни. Едва след 100 години на момчето е поставена паметна плоча в гробището в Белфаст.

8. Филмът струва повече от самия кораб

„Титаник“ потъва през 1912 г. и по това време неговото строителство било изчислено на 7,5 милиона долара. Ако се отчете инфлацията, сумата се приравнява до съвременните 166 милиона долара. През 1997 г. създаването на най-популярния филм за „Титаник“ излязло 200 милиона долара, тоест разходите по филма надвишават строителството на кораба.

7. Титаник имал близнаци


Кралският пощенски кораб (RMS) 

„Титаник“ влизал в серия от три лайнера на транатлантическата компания White Star Line. Другите два кораба били RMS „Олимпик“ и HMHS (Болничният кораб на нейно величество) „Британик“. Пощенският „Олимпик“ пръв от трите кораба бил пуснат на вода и поел на първото си плаване до Ню Йорк на 14 юни 1911 г. През септемвир същата година се сблъскал с крайцер и се наложило да го ремонтират. Третият съд – болницата „Британник“, попаднал на мина на 21 ноември 1916 г. и потънал, независимо от всички мерки за безопасност, които били значително повишени след гибелта на „Титаник“.

6. Шампанското не се счупило

Ритуалът с разбиването на бутилка шампанско е традиционен за новопостроените съдове. Бутилката трябва да се счупи в борда на кораба.  Компанията White Star Line пропуснала ритуала за другите си кораби, но с Титаник го направили. Бутилката обаче не се счупила, когато я запратили към борда. Мнозина смятат, че точно това е причината за нещастията, застигнали трите кораба от серията, и особено за „Титаник“.

5. Носели се слухове, че „Титаник“ е прокълнат

Слуховете за проклятия започнали активно да се разпространяват след крушението на Титаник, но известна част от тях се зародили далеч преди това – още по време на строителството му, когато започнали да загиват работници. Според един от слуховете по време на потъването на борда се намирал знаменитият диамант Hope (Надежда), други смятали, че проклятието е изречено от древна мумия.

4. 14 години преди трагедията катастрофата била описана в книга

Морган Робъртсън е американски жулналист и и писател, а по някои данни и морски офицер. През 1898 г. той написал романа „Гибелта на Титан“ – 14 г. преди потъването на кораба в Атлантическия океан. В книгата е описан непотопяемият кораб „Титан“, който претърпял крушение в една априлска нощ след сблъсък с айсберг. Мнозина възприели автора като ясновидец, тай като между неговата повест и реалното събитие се оказали твърде много съвпадения. След тях са основните технически характеристики на кораба, броят на загиналите и причината за гибелта – липсата на достатъчно лодки.

3. За всичко може да е виновна Луната

Всички знаем, че причината за катастрофата на Титаник е сблъсък с айсберг, но има голяма вероятност Луната също да е изиграла роля. В нощта на корабокрушението Луната е била много близо до Земята и образувала едни от най-мощните приливи – перигеен прилив. Има версия, че айсбергът се е оказал на пътя на кораба именно заради невероятно високия прилив.

2. Робърт Балард се опитва да спаси  останките на“Титаник“

Робърт Балард открива останките на Титаник през 1985 г. при секретон търсене на две потънали през 1960 г. атомни подводници USS Scorpion и USS Thresher. По думите на самия Робърт той намерил Титаник, вървейки по пътека от хлебни трохи. Първоначално той планира да запази в тайна координатите на потъналия кораб, за да не може никой да оскверни това място, което смятал за гробище. Сега Балард се опитва да привлече внимание и финансиране към проекта за спасяване на кораба от гмуркачите.

1. Не взели на сериозно предупреждението за айсберга

Във фаталната нощ корабът получил предупреждение за айсберга. Съобщението не било адресирано лично до капитана и е вероятон той изобщо да не го е видял. Айсбергът не изглеждал много голям, но по-голямата му част била скрита под водата. Било трудно да бъде забелязан и заради вълнението. В момента на сблъсъка Титаник се движел със скорост 22,5 възела, което е почти 42 км/ч.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x