100 пъти по-бърз интернет

Новото “нано-фотографско” устройство, описано в Nature Communications, може да кодира повече данни и да ги обработва много по-бързо от обикновеното оптично предаване на данни, използвайки специална форма на “усукана” светлина.

Това нововъведение обещава 100 пъти по-бърз интернет.

Нано-образното устройство е разработено от екип от университета RMIT във Виетнам. Според д-р Khaoran Ren, “изкривено” устройство за четене на светлина е “липсващият ключ”, необходим за отключване на бъдещите ултра-бързи и ултра-широколентови комуникации.

“Оптичните комуникации днес изпитват” енергийна криза “, защото не могат да се справят с непрекъснато нарастващите изисквания на големи данни. Това, което успяхме да направим, е да прехвърлим данните точно, като използваме светлина при максимална мощност, за да можем значително да увеличим капацитета за пренос. “

Модерните оптични комуникации използват само малка част от действителната мощност на светлината, като прехвърлят данни през цветовия спектър. Но новата технология надхвърля това. Разработената система използва светлинни вълни за кодиране на данни. Това води до увеличаване на честотната лента. Така се използва и светлина, която не се вижда от човешкото око.

Разширената технология, която се счита за най-високото ниво на оптичната комуникация, предава данни чрез светлинни вълни, изкривена в спирала, за да увеличи допълнително капацитета. Това явление е известно като “орбиталната ъглова инерция” (AMI).

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via