fbpx

10 от най- впечатляващите виенски колела в цял свят

Независимо дали искате да се възхитите на градския силует или да се насладите на природата, виенските колела по целия свят съчетават невероятните гледки с тръпката за всички възрасти.

 

От Fodors правят преглед на някои от най-невероятните колела за наблюдение в света – от такова, датиращо от 1897, до най-високото в света, на 51 етажа.

BIG O

Къде: Токио, Япония

Това колело е пример за модерното инженерство и през 2006 г. постави рекорд за Гинес. То е най-голямото в света с диаметър 60 метра. Влакчето се спуска в центъра на колелото, достигайки 130 км. в час. Кабинките са със стъклени стени, оборудвани със сензорен екран, предлагат музикални плейлисти (преобладаващо на японски), а изкачването осигурява отлична гледка към тематичния парк, Токийския купол и оживените улици на града.

Виенското колело на Мики

Къде: Дисни, Калифорния

Като основна атракция в Paradise Pier на Disney California Adventure, Mickey’s Fun Wheel предлага вълнуващо изживяване. 16 от неговите 24 гондоли са разположени върху вътрешни коловози, което позволява на гондолите да се плъзгат навътре и навън, когато колелото се върти. За онези, които търсят по-предсказуемо пътешествие, осемте гондоли с фиксирана позиция гарантират най-добрите гледки от 50 метра в горната си част.

Eye of the Emirates

Къде: Шаржа, Обединени арабски емирства

След кратко 20-минутно пътуване от Дубай нагоре по крайбрежието на Персийския залив, ще достигнете увеселителния парк Al Qasba , където се намира Eye of the Emirates. Разположено сред забавления, ресторанти и карнавални атракции, тук ще намерите затворени каюти с климатик, което ще ви спаси от пустинната топлина. Очаквайте невероятни гледки към залива, небостъргачите и Дубай в далечината.

Melbourne Star

Къде: Доклендс, Мелбърн

Модерно чудо, което се появи след почти десетилетие на преустройство и преработка, Melbourne Star се смята за единственото гигантско колело за наблюдение в южното полукълбо. Разположен в района Waterfront City в Мелбърн, то е открито през 2008 г. и работила само 40 дни, преди атракцията да затвори заради структурните дефекти. Новото и подобрено колело е отворено през 2013 г. и е с височина 120 метра и разполага с 21 климатизирани стъклени кабини, които осигуряват 360-градусов изглед към Мелбърн.

Centennial Wheel

Къде: Чикаго, Илинойс

Новият и подобрен Centennial Wheel на Чикаго е на 60 метра над пристанище Navy. След подобрения новото колело предлага климатизирани гондоли и може да побере 180 души. Тъй като това е същият модел като колелото в Хонконг, което отвори врати през 2014 г., Cenntenial Wheel е изработено така, че да издържа на тайфуни до 115 мили в час, защото зимното време на Чикаго може да бъде доста сурово.

HEP Five Wheel

Къде: Осака, Япония

Геометрично зрелище, разположено в централния Hankyu Entertainment Park, HEP Five Wheel е център на вниманието. Разположен на покрива на мегаплекс, върхът на колелото достига 150 метра от земята и предлага безупречна гледка към центъра и пристанището на Осака и връх Икома в далечината. Работейки от 1998 г. насам, колелото разполага с впечатляващи 52 кабини, в които могат да пътуват четирима души наведнъж.

Niagara SkyWheel

Къде: Ниагарския водопад

За да оцените напълно величието и обхвата на Ниагарския водопад, ще трябва да се изкачите по-високо. Завършен през 2006 г., Niagara SkyWheel направи първото си завъртане на Clifton Hill – канадската страна, на 50 метра над близките водопади. С превъзходни гледки към Ниагара, SkyWheel предлага огромно удоволствие и красиви гледки. Колелото  е с 42 затворени кабини  и прави оборот за около 12- 15 минути.

Hong Kong Observation Wheel

Къде: Хонг Конг

Атракция на Хонг Конг на Централното пристанище, Hong Kong Observation Wheel се превръща в отличителен елемент от силуета на мегаполиса след откриването му през 2014 година. Разположен на височина почти 60 метра, колелото разполага с 42 климатизирани гондоли с безплатен Wi-Fi за проучване на място на забележителностите на града.

London Eye

Къде: Лондон, Англия

London Eye е построено е през 1999 г. в чест на новото хилядолетие. Високо е 135 метра и прави една пълна обиколка за 30 мин. То има 32 капсули, оборудвани със седалки и климатик.

Singapore Flyer

Къде: Сингапур

Второто най-високо колело в света, което стои на височина 164 метра е Singapore Flyer. То прави един оборот за 30 минути. 28-те капсули са монтирани така, че оттук да се открива 360-градусов изглед към центъра на Сингапур. Първоначално проектирано като колело, което се върти обратно на часовниковата стрелка, структурата е обърната по съвета на фън шуй специалисти.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x