fbpx

10 града, които вече са в бъдещето

Ако знаете къде да търсите, пътуването в бъдещето е възможно и днес.

В близкото минало компаниите криеха стриктно върху какви разработки са се концентрирали, но в наши дни технологии, като автономни автомобили, дронове и други, се тестват ежедневно из улиците на някои градове по света.

Всичко това идва да ни покаже какво се крие зад ъгъла на настоящето, обещавайки бъдеще, белязано от още по-скоростно технологично развитие, отколкото наблюдаваме сега.

Вижте някои от градовете по света, подбрани от CNN, които вече живеят в бъдещето:

10. Питсбърг

Американският град, който някога бе известен със стоманената си индустрия, днес е център на проучвания на автономни технологии. Uber, Ford и  Aurora имат офиси в града, като други компании също планират да се преместят в Питсбърг, по информация на местните власти.

Разнообразният ландшафт и наличието на 4 сезона правят града предпочитано място за тестове на автономни превозни средства.

През него минават три реки, които са опасани от множество мостове, което е особено предизвикателство за автономните системи. Uber вече използват автономни автомобили, които превозват клиенти.

В града се намира Carnegie Mellon University, където се разработват подобни технологии от десетилетие.

9. Рейкявик

Рейкявик, Исландия, е дом на нова напълно автоматизирана програма за доставки чрез дронове. Реално, това е едно от малкото места по света, където човек може да получи пратка чрез автономен дрон.

Израелската компания FlyTrex си партнира с онлайн магазина Aha в това начинание. Засега дроновете доставят стоките на дистанция 2 мили, откъдето ги поема служител на компанията, за да довърши доставката.

В близко бъдеще се планира дроновете да поемат цялата работа, доставяйки стоките директно до вратата на потребителите.

8. Москва

Столицата на Русия има мрежа от 146 хил. камери, които наблюдават улиците и поведението на граждани, посетители и бизнес в града. Камерите се използват и за неща от рода на мониторинг на сметосъбирането и следене на нарушения по пътищата.

Правителството подобри качеството на камерите за по-добър анализ на кадрите. Така например, чрез камерите вече може да се следи дали човек почиства след домашния си любимец.

Ако това не е сторено, то гражданинът ще получи призовка по пощата.

7. Чикаго

Чикаго използва специални сензори, за да следи трафика по пътищата. Освен това се използват и сензори за следене на качеството на въздуха. Това е добър пример, демонстриращ как технологиите могат да подобряват качеството на живот в големите градове.

6. Сан Франциско

Домът на Силициевата долина е смятан за Мека на технологичната революция. Проста разходка из града показва как по улиците се движат електрически коли, разминаващи се с роботи, които извършват различни доставки.

Стартъпът на GM, носещ името Cruise, пък извършва тестове на автономни автомобили в града.

Регионът обаче невинаги е бил толкова технологичен. Министерството на отбраната на САЩ е инвестирало доста средства, за да превърне крайбрежието в технологичен хъб през 20 век.

Компании, като Hewlett-Packard например, са били партньори на американската армия по време на Втората световна война. В наши дни Сан Франциско се е превърнал в нарицателно за стартиращи технологични компании.

5. Сингапур

Градът-държава Сингапур е едно от малкото места по света, където гражданите вече могат да поръчват автономни таксита, въпреки че в тях все пак има реален тестови водач, за по-голяма безопасност.

Регулациите в града го правят предпочитано място за компании с футуристични възгледи. NuTonomy – компания от Бостън, вече тества автономните си коли в Сингапур, като от 2018 г. предвижда внедряването им в реалната икономика.

4. Вашингтон

Столицата на САЩ е дом на роботи, оборудвани с по 6 колела, които доставят храни из улиците на града. Това се случва благодарение на партньорство между Starship Technologies и компанията за куриерски услуги Postmates.

Роботите достигат буквално до вратата на потребителя, който бива известен със съобщение, за да излезе и да вземе поръчката си от „багажното” на машината. Засега обаче роботите се контролират от хора, като целта е скоро да станат напълно автономни.

3. Сиатъл

Гражданите на града, който е дом на Amazon, често изживяват първи това, което компанията тества.

Amazon предлага услуги за пазаруване на хранителни продукти онлайн, които по-късно да бъдат поставени директно в багажника на колата, без водачите да трябва да излизат от превозното средство.

В града също така се развива индустрия със споделени велосипеди. Колелата могат да бъдат паркирани, където си искате, като потребителите използват QR код, за да ги активират за неам.

2. Дубай

Полицията в Дубай има един необичаен служител – робот. Той притежава лицето на човек, но с две камери вместо очи. Носи полицейска фуражка и разполага с две ръце. Тъчскрийн на гърдите на машините позволява на гражданите да съобщават за престъпления или да платят за паркинг.

Властите в Дубай се надяват до 2030 г. 25% от служителите на реда да са роботи. Засега машината не разполага с оръжие и не извършва арести. И други градове по света използват роботизирани системи, но Дубай е единственото място, където те са с хуманоидна форма.

1. Осло

Столицата на Норвегия е лидер в транспортните иновации. Градът вече почти напълно се е справил с паркирането по улиците, а превозът с велосипеди процъфтява. През 2018 г. няколко улици ще се превърнат в пешеходни зони, където ще се лимитира преминаването на моторни превозни средства.

През следващата 2019 г. пък забраната за моторни превозни средства в центъра на града ще стане пълна. Други градове по света, като Мексико Сити и Париж, имат подобни рестрикции за справяне със замърсяването на въздуха от автомобилите.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x