Транссексуална жена се оплака, че била подложена на унижения след като я накарали да си махне грима, преди да си направи снимка за нова шофьорска книжка! (Снимки)

Транссексуална жена от Юта се оплака, че била подложена на унижения след като я накарали да си махне грима, преди да си направи снимка за нова шофьорска книжка. 33-годишната археоложка Джейди Долинар, заяви, че била дискриминирана заради своята сексуалност.

“Никога не съм очаквала да вляза и да бъда дискриминирана по този начин от държавни служители” каза Долинар пред The ​​Washington Post.

След като нейната чанта била откраданата, жената трябвало да си издаде нови документи за самоличост и шофьорска книжка. Долинар отишла в бюрото за документи в Солт Лейк Сити, където живее. Първият служител на отдела за шофьорски книжки ѝ направил снимка без проблем. Другият служител обаче прегледал внимателно попълненото заявление, рязко станал от стола и излязъл от стаята за около 10 минути. Когато се върнал, служителят обяснил на Долинар, че молбата ѝ за нов документ е отказана, тъй като “външността ѝ не съответства на нейния биологичен пол и това ще доведе до проблеми в системата за идентифициране.”

Когато попитала какво може да направи, за да получи лиценза си, служителят предложил на Долинар дезинфектант за ръце и хартиени кърпи, за да премахне грима си. „Беше изключително болезнено, физически и емоционално. Беше ужасно, но нямах избор”, спомня си Долинар. След като ѝ направили още веднъж снимка, транссексуалната жена избухнала в плач.

В повечето административни щати не допускат слънчеви очила, силен грим или шапки (освен ако не са сложени по религиозни причини) и изискват лицето на човек на документите да се вижда ясно.

Омар Гонсалес-Паган, старши адвокат в групата за граждански права “Lambda Legal”, нарече случилото се на Долинар абсолютно незаконно. „Няма каквато и да е причина транссексуална жена да бъде помолена да премахне грима си“, заяви адвокатът и добави, че използваният софтуер за обработка на лични данни сам по себе си е дискриминационен.“

Долинар заяви, че не е получила извинение или официален отговор след инцидента. Крис Карас, директор на отдела за издаване на шофьорски книжки в Юта заяви, че “никога не биха подкрепили неуважително отношение в техните офиси”.

Следвайте ни в социалните медии