С какво държавата ще подпомага българите, който са се завърнали чужбина?

Неотдавна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обяви, че държавата обмисля да подпомага образовани българи, решили да се върнат у нас, с допълнителни финансови стимули, които да им помогнат през първите няколко месеца от завръщането им.

Днес Русинова даде малко повече информация по темата в Созопол, където взе участие в в регионалната академия на МГЕРБ:

„Държавата не само че не отнема деца от семействата им, тя винаги е търсила начини да ги подкрепя в отглеждането и възпитаването. Няма нищо по-добро от това децата да растат в стабилна семейна среда, щастливи, с осигурено образование, здравеопазване, спорт и да станат пълноценни граждани“.

Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика. Тя оспори няколко тези, които се разпространяват в социалните мрежи и предизвикват фалшиви новини и манипулация на общественото мнение.

„Две са всъщност промените в Закона за закрила на детето и допълнителните изменения в Закона за социалните услуги. Първата е да се махне от законодателството дефиницията „дете в риск-дете с увреждане“, която вече е архаизъм. Не всяко дете с увреждане може да бъде дете в риск – има много, които пълноценно се отглеждат от семействата, имат подкрепа и няма риск това дете да бъде изоставено.

Втората промяна е координационен механизъм между Министерството на труда и социалната политика, МВР, общините, Спешна помощ и други институции. В случай на насилие или изоставяне на деца да има своевременна координация между страните с отношение по казуса“, поясни зам.-министър Русинова.

Социалната политика с фокус „Младежи“ бе основната тема, представена от Зорница Русинова. Детайлно бе представена информация за равнищата на младежката безработица за 2019 г., включително и за област Бургас, механизми на пазара на труда, услуги предлагани от социалното министерство и Агенцията по заетостта, подготовка за програмен период 2021-2027 г., дейности по съвместяване на професионалния с личния живот сред младите хора.

Зорница Русинова коментира и готовността на държавата от началото на следващата година да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас. Освен информационни услуги за работни места и устройване в конкретен град са предвидени редица мерки.

Условието за помощ е човекът да предостави сключен договор с работодател у нас.

„Имаме намерение в рамките на една година да покриваме разходите за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, докато човекът се установи. В рамките до четири месеца да поемаме също с детегледач през Бюрото по труда осигурен, обучение по български език и стипендии за членове на семейството с друго гражданство, ако е необходимо. За да може да стимулираме тези млади хора да не се съсредоточават само в София и в Пловдив, или във Варна, ние ще допълваме заплащането на един човек с размера на половин минимална работна заплата“, каза Русинова.

Зам.-министърът сподели, че данните на социалното министерство от проведени кариерни форуми в страни членки на ЕС, където има големи български общности и от студенти, сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това.

„Добре е, че имаме млади хора, които получават образованието си в престижни университети в чужбина, те са богатство за страната ни и трябва да положим усилия да ги върнем у нас. Ще се задълбочи тенденцията не хората да търсят работа, а обратното – дължи се на дигитализацията, електронните услуги и други фактори. Още една добра политика, която ще осъществим – от януари 15 млн. лв. от ОП “Развитие на човешките ресурси” ще бъдат насочени от държавния бюджет за обособяването на „Детски кътове“.

Услугата ще е почасова – до 4 часа, а не целодневна. Новата схема е насочена към семействата с малки деца и предвижда да се осъществи в големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от семейството. За създаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева“, допълни зам.-министърът на труда и социалната политика.

Следвайте ни в социалните медии