Кораб потъна в река Дунав, има загинали други се издирват

Седем души загинаха, а 19 други се издирват, след като круизен кораб се преобърна и потъна в река Дунав в района на Будапеща, съобщиха унгарски и южнокорейски длъжностни лица.

Инцидентът стана близо до сградата на парламента в сърцето на унгарската столица след сблъсък с друг плавателен съд около 22:00 часа (23:00 часа българско време) в сряда.

Общо на борда е имало 33 южнокорейци, съобщи външното министерство на Южна Корея, потвърждавайки, че седемте загинали са корейски граждани. 26-метровият туристически кораб е имал екипаж от двама унгарци.

“На този етап седем души са били отведени в болница в стабилно състояние и нашите служби са регистрирали смъртта на още седем души”, заяви Пал Гйорфи, говорител на унгарските служби за спешна помощ.

Издирването продължава с помощта на водолази. Обилните валежи от началото на май доведоха до високи водни нива, което усложнява спасителните действия.

Корабът е намерен след няколко часа претърсване в близост до моста Маргерита, който свързва стария град Буда и областта Пеща. Речният участък, където се е случил инцидентът, е бил затворен за корабоплаване. Причините за потъването на круизния кораб се изясняват.