Колко удара в минута е пулсът на здравият човек?

Много хора знаят, че измерването на пулса е важно, но не всеки е наясно какви трябва да бъдат стойностите му, за да разберем дали всичко е наред в работата на сърцето. При това стандартите, необходими за оценка, отдавна са определени и установени. И така, как би трябвало да бие сърцето в норма?

Средно пулсът на човек е 55-80 удара в минута в спокойно състояние, т.е. не след физическо или нервно натоварване. Трябва да се има предвид, че нормалната сърдечна честота може да варира в зависимост от пола: при мъжете сърцето е по-голямо и изисква по-малък брой контракции на минута, за да се осигури нормално кръвообращение. Разликите обаче са незначителни и са в нормалните граници.

Ако говорим за децата, пулсът на новороденото е 140 удара в минута, а на възраст от около 3 години той пада до 90 удара в минута. Тийнейджърите вече показват нормална стойност от 60-70 удара, което е почти напълно в съответствие с показателите на възрастен човек. След като човек навърши 30 години, сърдечният му ритъм може да се увеличава с 5-10 удара в минута на всеки 5-10 години. Всичко зависи от характеристиките на организма и начина на живот. Но това не е задължително – пулсът може и да се съхрани на същото ниво и в по-зряла възраст.

Сърдечната честота може да варира по различни причини. Например, на фона на промени във вегетативната система, влияние оказва тонусът и структурата на сърцето и кръвоносните съдове, начинът на живот, минали болести и стрес. Трябва да се консултирате за всяка нередност на пулса, при чувство за “проблеми със сърцето”.

Измерването на пулса е по-добре и по-точно да се прави в състояние на покой на радиалната артерия и да се отчита най-малко една минута. Ако се забележат проблеми, кардиологът заедно с пациента ще избере подходящата медикаментозна терапия, за да се справи с нарушенията в ритъма.

Следвайте ни в социалните медии