Вижте как можете да изчистите организма си от токсини

Началото на новата година е най-подходящият период да направим разумни промени в начина си на хранене и в ежедневните си навици. Дребни корекции, от които ще имаме големи ползи в дългосрочен план. След като празниците отшумяха, време е да започнем с разчистването, но този път нека първо се погрижим за тялото си.

През последните седмици неусетно сме се отпуснали и сме хапвали повече, при това сме си угаждали – празници са все пак, кой мисли за здравословно хранене точно на празничната трапеза? Консумирали сме и повече алкохол от обичайното, но пък по-малко сме се движили. Дори и активно спортуващите често слагат на пауза спортните занимания по време на ваканция. В резултат на това се усещаме не само по-натежали, но и по-отпуснати, с по-малко енергия.

Липсва ни мотивация и добро настроение, а точно те са ни толкова нужни, за да поставим силен старт на новата година!

И така: време е за ново начало и именно месец януари е подходящ момент да го поставим, като минем на разтоварващ режим на хранене и включим подходящите витамини и минерали. Резултатите няма да закъснеят – повече енергия и сили, по-добър имунитет, по-стабилна психика.

Следпразничен режим на хранене

Всеки режим на хранене трябва да е съобразен с индивидуалното здравословно състояние. Но има някои общи препоръки на диетолозите, които ще ни помогнат да върнем тялото си към състоянието на баланс.

Тези, които имат нужда да свалят малко повече килограми, е добре да помислят за разтоварващ режим с плодови и зеленчукови сокове за няколко дни. Сутрин задължително се изпиват 2-3 чаши топла вода, може да е с изцеден лимон.

През деня се редуват плодов сок (от 1 вид плод) и зеленчуков сок през 2-3 часа. Пиенето на вода продължава – 15 минути преди прием на сок се пие по 1 чаша вода. По-лек вариант на подобен разтоварващ режим е с консумация на плодове и зеленчуци (сурови). През 2-3 часа се хапва плод от 1 вид или плодовете се редуват със салата от зеленчуци по избор. Добре е все пак подобни драстични диетични режими да се извършват под специализирано наблюдение.

За всички останали, които биха искали да върнат усещането за енергия и жизненост, и да се почувстват по-леки и в същото време, по-силни и здрави, е подходяща следната лека, алкализираща организма диета за 3-4 седмици:

Сутрин – за закуска или в часовете до обяд – плодов сок или консумация на плод по избор;

За обяд: богата салата от сурови зеленчуци (без сурови плодове и зеленчуци след 15 ч.);

За следобедна закуска се препоръчват малко сушени плодове (без такива с добавена захар) или ядки в малки количества;

За вечеря: задушени или готвени ястия. Без мазно месо – препоръчителни са пилешко и риба;

През деня се пие 2 л вода;

Без захар, шоколад, бяло брашно и алкохолни напитки (концентрати).

Програма за детоксикация с минерални соли

Така желаните празнични дни, за съжаление, водят до натрупване на токсини в тялото именно поради безразборното хранене, повишената консумация на алкохол, цигари и кафета, липсата на достатъчно движение и нерегулярния режима на сън и почивка. Всички те могат да станат причина за отключване на нежелани хронични проблеми в работата на сърдечносъдовата и енодкринната система и др.

Освен задължителния разтоварващ режим на хранене, детоксикационните процеси могат да се подпомогнат с включване на комбинация на минерални соли.

Разбира се, нужно е и повече движение

Тялото се нуждае не само от разумно хранене, но и от много движение, за да се възползваме максимално от режима на детоксикация! Когато сме физически активни се подобряват кръвообращението, отделителната функция на кожата, лимфата, функциите на бъбреците и чревния тракт. По този начин подобряваме детоксикационнните процеси в организма.

Нуждаем се от повече спортни дейности, свързани с ускоряване на дишането и сърдечния ритъм – например джогинг или бързо ходене, колоездене или спининг, плуване, танци и др. Извън тези спортове заниманията с йога също са изключително полезни, тъй като определени асани (пози и движения в йога) стимулират вътрешните органи и винаги се изпълняват с дълбоко дишане. За най-добри ползи от йога е добре да се посещават йога-занимания с инструктор.

Препоръчват се 3 сериозни тренировки седмично, а в останалите дни поне 30 мин. ходене. Съчетанието на тренировките със сауна е един от най-подходящите начини за ускоряване на детоксикационните процеси.

Нагласата на ума – последното „препъни камъче“ по пътя към новото ни Аз

Колкото и да се стараем да се храним здравословно, да спортуваме и да се грижим за себе си, ако сме „изпълнени” с негативни мисли и емоции, няма как да си върнем лекотата и усещането за вътрешен баланс, за равновесие и покой, за щастие и мотивация. Затова нека наблюдаваме мислите си – това, което задържаме в тях, неусетно ни дърпа в определена посока и ръководи действията ни.

Ако искаме да се радваме на успешна година и на добро здраве, самите ние държим в ръцете си всички лостове, от които се нуждаем. Те са: слънце, въздух, вода, почивка, движение, хубава храна и… усмивка!

Следвайте ни в социалните медии