fbpx

Цената на свинското месо у нас се покачи

„За по-малко от месец цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30 процента, а до есента може да скочи с още до 15 на сто.“ Това прогнозира изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас Румен Андреев, предава БНР.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари:

„Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере – неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано с събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, което е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си – те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“.

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл:

„Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България“.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x