Пълна прогноза за месец Август

Средната месечна температура през август за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°. Тази година се очаква средните температури да бъдат около нормата.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9° и 14°, а най-високите – между 32° и 37°, съобщава „Фокус”, позовавайки се на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са около нормата.

През първото десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива и вероятността за превалявания остава, особено за източните райони.

С малки колебания, в повечето райони температурите ще бъдат около и малко по-ниски от обичайните за периода.

Относително по-стабилно, предимно слънчево и спокойно, с по-малка вероятност за валежи, ще бъде около средата на десетдневието. Температурите ще се повишат и станат по-високи от средните за периода, без да достигат екстремни стойности.

През по-голямата част от второто и третото десетдневие по-голяма е вероятността атмосферата да се запази относително стабилна.

През повечето дни от второто десетдневие ще бъде предимно слънчево, краткотрайни превалявания са възможни в средата на десетдневието.

Относително по-високи ще са температурите през първата половина от деседневието, впоследствие слабо ще се понижат, но пак ще са близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите ще останат близки и малко по-високи от климатичните норми, въпреки че през втората половина от десетдневието постепенно ще се понижават. Вероятност за валежи има около 22-и към края на месеца.

Следвайте ни в социалните медии