Цената на дизела и бензина падна под 1,50 лева

Потреблението на горива и в страната е намаляло, но цените у нас плавно ще следват световните тенденции

Дизел за 1,50 лева продават на някои бензиностанции в София, а в Ботевград, Русе и Елхово може да намерите бензин под 1,50 лева за литър, пише „Труд“.

Същевременно цените на американския суров петрол станаха отрицателни за първи път в историята. А петролът сорт Брент, който е определящ за цените на горивата в България, с доставка през месец май поевтиня в ранния следобед с 28% до 18,31 долара за барел.

Това е най-ниското ниво от 2002 г. насам. Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни поевтиняха до около 23 долара за барел.

Цените на горивата у нас ще вървят плавно надолу като резултат от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

“Ние като пазар не сме по-различни от това, което се случва в световната икономика, складовете са пълни. Ние си въобразявахме като търговци, че купуваме все по-евтина стока, която някак ни позапуши, и сега и да искаме да купим още по-евтината, няма къде да я приберем”, обясни той.

Потреблението на горива и в страната е намаляло, но цените у нас плавно ще следват световните тенденции.

В нощта на понеделник срещу вторник фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май, които се търгуваха за последно във вторник, достигнаха историческо отрицателно дъно от -37,63 долара за барел.

Това е най-големият в историята дневен спад на цените на петрола от близо 60 долара откакто съществуват тези данни от 1983 г. насам. Цената от -37,63 долар за барел е доста под предишното рекордно дъно от +10,42 долара, което беше достигнато на 31 март 1983 г.

Отрицателните цени означават, че инвеститорите – продавачи на фючърси на американския лек суров петрол (WTI) с доставка през май – трябваше да платят на купувачите на тези фючърси, за да избегнат физическата доставка на петрол на фона на все по-трудното му складиране заради намаляващият свободен капацитет на американските хранилища.

Основният американски хъб за съхранение на петрол в Кушинг (Cushing), Оклахома, който е основното място за доставки на вече договорени WTI фючърси, вероятно ще се запълни до няколко седмици, тъй като нефтените рафинерии в САЩ спряха до голяма степен дейността си на фона на слабото търсене на техни крайни продукти.

В същото време фючърсите на WTI с доставка през юни във вторник се търгуваха около 22 долара барел, което предполага, че поне засега има очаквания, че през юни пазарът ще започне постепенно да се нормализира. Фючърсите на WTI с доставка през май обаче няколко пъти през деня минаваха на положителна или отрицателна територия.

Все пак те значително поскъпнаха от рекорда -37,63 долар за барел като за това допринесе изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, че неговата администрация обмисля възможността да прекрати доставките на суров петрол от Саудитска Арабия, за да подкрепи американската петролна добивна индустрия.