Цената на билета за градския транспорт остава същата

На този етап не се предвижда увеличение на билета за градски транпорт. Това каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Пред БНТ той обясни, че столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв., но целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт. По думите шофьорът трябва да разбере това.

„Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области – околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите. Промяната на данъците, що се отнася до МПС, дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент – да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено“, агрументира се Барбалов.

„Ние му показваме, че не е ок да кара замърсяващ автомобил. Увеличаваме средствата за градски транспорт“, каза още зам.-кметът.

И добави, че целта е през 2020 г. да се пренасочат средства към т.нар довеждащ транспорт, за да може да се създаде удобен вътрешен транспорт в самия квартал. По думите му ще има увеличение на пробега на градския транспорт.