Учени доказаха, че кучетата са големи манипулатори

Доказано е не веднъж, че кучетата са едни от най-интелигентните животни. Четириногите помагат както в полицейски разследвания, така и при придвижването в градска среда на незрящи.

Учените са доказали вече множество пъти, че тези животни са едни от най-лесните за дресиране, защото разбират интонацията, с която им говори човека, който отправя командите.

Но знаете ли, че тези невинни животинки всъщност могат да ни манипулират всеки ден.

Проучване на Animal Cognition, върху 27 кучета от различни породи и възраст, показва, че четириногите любимци могат да ни измамят стига да имат интерес от това.

В началото тестовете стартират, като представили на кучетата два типа хора – такива, които са склонни да наградят четириногото при изпълнение на команда и такива, които не са толкова щедри. След това поставили пред животните 3 кутии – с месо, със суха кучешка храна и празна.

При първите опити кучето трябвало да покаже на “щедрия” човек в коя кутия има храна – съответно те показвали купичката с месо и получавали съдържанието вътре, заедно с допълнителна награда.

На втория ден бил ред на човека, който не награждава кучето с лакомство.

Затова животните се изхитрили и по-голямата част от тях, още при първите опити, отвеждали хората до празната кутия, за да може те да им покажат пълната с храна кутия, а кучето да получи съдържанието вътре.

Проучването доказва, че човекът, който е склонен да награждава с допълнителни лакомства своя любимец, ще се радва на изпълнени команди, докато тези, които не са готови да им „угаждат” – ще бъдат измамени.

Оказва се, че нашите четириноги са способни да ни измамят, за да получат двойно повече храна, когато поискат.

Експертите съветват да сме по-внимателни с наградите към нашето куче, защото те са способни да ни манипулират само, за да получат допълнителни награди.

А вие щедри ли сте към вашите любимци?

Следвайте ни в социалните медии