Тръмп и още 18 души са обвинени в намеса в изборите в Джорджия

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен в опит да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в щата Джорджия.

Той и 18 други бяха обвинени по обвинения, които включват рекет в документ с 41 обвинения, издаден от голямото жури на окръг Фултън.

Обвинителният акт бележи четвъртия път, когато г-н Тръмп е криминално обвинен тази година.

Той е отхвърлил обвиненията по всички случаи.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис започна разследване през февруари 2021 г. по обвинения за намеса в изборите срещу г-н Тръмп и неговите сътрудници.

Списъкът на обвиняемите, обвинени късно вечерта в понеделник, включва бившия адвокат на Тръмп Руди Джулиани, бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус, бившия адвокат на Белия дом Джон Ийстман и бивш служител на правосъдното министерство Джефри Кларк.

В обвинителния акт се казва, че предполагаемите съзаговорници “съзнателно и умишлено са се присъединили към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп”.

В обвинителния акт обвиняемите се наричат ​​също така „престъпна организация“, обвинявайки ги в редица престъпления, включително:

  • Неверни твърдения и писания
  • Имитиране на държавен служител
  • Фалшификация
  • Подаване на фалшиви документи
  • Въздействие на свидетели
  • Нарушение на компютъра
  • Заговор за измама на държавата
  • Кражба и лъжесвидетелстване.

Най-тежкото обвинение, нарушаващо Закона за рекетьорите, повлияни и корумпирани организации (Rico), се наказва с максимум 20 години затвор. 

Актът – предназначен да помогне за премахването на организирани престъпни синдикати като мафията – помага на прокурорите да свържат точките между подчинените, които са нарушили законите, и тези, които са им давали заповеди. 

Г-н Тръмп, който в момента е фаворит в надпреварата на Републиканската партия за избор на следващия кандидат за Белия дом, каза, че разследването на г-жа Уилис, демократ, е било политически мотивирано.

В изявление кампанията на Тръмп описва окръжния прокурор като „бесен партизанин“, който е повдигнал „тези фалшиви обвинения“, за да се намеси в президентската надпревара през 2024 г. и „да навреди на доминиращата кампания на Тръмп“.

„Тази последна координирана стачка от предубеден прокурор в преобладаващо демократическа юрисдикция не само предава доверието на американския народ, но също така разкрива истинската мотивация, движеща техните скалъпени обвинения“, се казва в изявлението.

Фани Уилис
Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис

Имаше объркване по-рано в понеделник, когато списък с наказателни обвинения срещу г-н Тръмп се появи на уебсайт на окръг Фултън, преди голямото жури дори да гласува за връщане на обвинителен акт.

В документите се казва, че Тръмп е обвинен в рекет, заговор за извършване на измама и даване на неверни изявления.

Говорител на г-жа Уилис каза, че документът е “фиктивен”, но не обясни как е попаднал на уебсайта на съда.

Г-н Тръмп и неговите съюзници се хванаха за очевидната чиновническа грешка, за да твърдят, че процесът е манипулиран.

Доналд Тръмп: „Просто искам да намеря 11 780 гласа“

Г-н Тръмп вече е обвинен от федералните прокурори във Вашингтон в заговор за отмяна на изборите през 2020 г., които той загуби от президента Джо Байдън, демократ. Този обвинителен лист посвети значително време на дейностите на екипа на Тръмп в Джорджия.

Разследването на г-жа Уилис се фокусира конкретно върху Джорджия, ключова държава на бойното поле за президентството на САЩ, която г-н Тръмп загуби на косъм.

През януари 2021 г. г-н Тръмп беше записан по време на телефонно обаждане, в което молеше държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да „намери“ 11 780 гласа, броят, който би трябвало да победи г-н Байдън в този щат.

Най-малко осем „фалшиви избиратели“, подписали фалшиво удостоверение, че г-н Тръмп е спечелил изборите в този щат, са постигнали споразумения за имунитет по случая, след като са се съгласили на интервюта с прокурорите на окръг Фултън.

Следвайте ни в социалните медии