„Тихото напускане е статуквото“: Работниците предпочитат да не се напъват много

Терминът „тихо напускане“ може да е избледнял от духа на времето, но служителите все още не са го забравили.

Когато Хънтър Каими се появи в американското токшоу д-р Фил през есента на 2022 г., продуцентите дори не използваха фамилното му име. Вместо това те просто го идентифицираха като „тихо напуснал“.

„Вярвам, че тихото напускане е протест за правата на работниците“, каза Каими на публиката. „Не намирам, че работата е най-важното нещо в живота ми, нито смятам, че трябва да е най-важното нещо в живота на някого.“

Шоуто посвети половин епизод на феномена, който започна през лятото на 2022 г., когато потребител на TikTok на име Zaid Khan публикува видеоклип на себе си , обяснявайки: „този термин, наречен тихо напускане, при който не напускате директно работата си, но сте отказвайки се от идеята да отидем над и отвъд”.

Терминът стана вирусен почти моментално , доминирайки заглавия и хаштагове.

В TikTok #quietquitting има близо 900 милиона гледания към момента на писане на тази статия. Видеоклипът на Ka’imi , в който той обяснява: „Няма да работя шестдесет часова работна седмица и да се изправям за работа, която не ме е грижа за мен като човек“, събра повече от 7 милиона гледания и 38 000 коментара и е споделено повече от 43 000 пъти.

Ka’imi, тогава мениджър на ресторант в американския щат Вашингтон, се превърна във фигура на движението, което бързо превърна тихото напускане в нещо като знак на честта. Да се ​​наречеш тихо напуснал внезапно беше готино, поне модерно. 23-годишният казва, че това се е случило, защото толкова много хора веднага са се идентифицирали с чувството, че са се възползвали от своите работодатели.

Тихите хора, които се отказват, като Ka’imi, просто дават име на чувството.

„Мисля, че за известно време хората се чувстваха разочаровани, но нямаха думите да формулират защо, освен „Ядосан съм на шефа си“, казва той. „Тогава, когато разговорът премина към тихо напускане, беше като, че това е за работна култура и капитализъм и експлоатация. Тогава много хора си казаха: „О, това всъщност е, за което съм ядосан.“

Въпреки че тенденцията е избледняла от ежедневния език, както Ka’imi, така и експертите казват, че духът на тихо отказване все още е силен.Докато компаниите се бореха да заемат позиции, служители като Hunter Ka'imi се почувстваха насърчени да станат публични в социалните медии като горди тихи напуснали служители (Снимка: Hunter Ka'imi)

Докато компаниите се бореха да заемат позиции, служители като Hunter Ka’imi се почувстваха насърчени да станат публични в социалните медии като горди тихи напуснали служители (Снимка: Hunter Ka’imi)

Стремяща популярност

Популярността на тихото отказване започна, казва Кейти Бейли , професор по работа и заетост в Kings College London, „когато хората преоцениха опита си от работата, връзката си с работодателя си и живота си като цяло“ по време на пандемията.

„Подобно на много тенденции в социалните медии, това се разви благодарение на коментаторите: академици, икономисти, други експерти по работната сила и т.н. всички говореха за това, така че стана още по-голямо нещо“, казва тя. „Терминът беше възприет и използван по различни начини от различни хора.“

Той навлезе в духа на времето по такъв голям начин, продължава Бейли, поради крайните реакции на работниците към концепцията, рамкирана в кратка фраза.

Въпреки че мнозина – като последователите, които превърнаха Каими в лъв – можеха да разберат, някои други хора хулеха тези, които тихо се отказват. В шоуто на д-р Фил, базиран в Сан Диего финансов плановик на име Брент Уилси каза, че това е просто мързел. „Мисля, че наистина се свеждаше до „ние срещу тях“, казва Каими. Но той пояснява, че макар да изглеждаше готино и табу, да си тихо отказал никога всъщност не е било бунт.

„Това просто означава да си вършиш работата. Това не е преувеличен протест или риторика, че трябва да саботирате работодателите си или да идвате късно всеки ден или да крадете от вашата компания,” казва Ka’imi. „Тихото напускане е, ако ме наемат да направя A, B и C, това е всичко, което правя. Това е съпротива срещу извършването на X, Y и Z, които не са в длъжностната ви характеристика, и не ви се плаща за това.“

Работниците са по-съзнателни относно повторното утвърждаване на автономията и контрола и казват: „Аз съм човешко същество и в живота ми има други неща, различни от работата“ – Кейти Бейли

Бейли твърди, че исторически стегнатият пазар на труда, при който компаниите се борят да заемат работни позиции и да задържат служителите, е помогнал за насърчаването на тихо напусналите да станат публични в социалните медии без страх от уволнение.

Каими казва, че не просто не се е страхувал шефовете му да видят видеоклиповете му; той се надяваше, че ще го направят, дори ако това направи мълчанието му да напусне по-малко тихо .

„Не ме интересуваше“, казва той. Той добавя, че е бил горд да се обърне към шефа си за почивка, за да се появи в токшоуто – за да говори изрично за това колко не харесва работата си. Въпреки че шефовете му може и да не бяха развълнувани, те не спориха. Като е отворен, надяваше се Каими, той може да успее да доведе до някаква значима промяна както в работата си, така и в общи линии.  

„В този момент тихото напускане е статуквото“

Тихото напускане беше мода, казва Бейли, в смисъл, че терминът избледня от уместност в рамките на няколко седмици: търсенията в Google за фразата, които достигнаха своя връх през август 2022 г., оттогава намаляха.

Но въпреки че дискусията за тихото напускане е изчезнала, това не означава, че работниците все още не го прилагат на практика. „Основните неща за часовете, в които работим, и колко сме ангажирани с работата си – мисля, че това продължава да е там“, казва Бейли.

Въпреки че може би сме спрели да определяме отношението като тихо отказване, хората поставят повече граници около времето и енергията си. „Работниците са по-съзнателни, когато възстановяват автономията и контрола и казват: „Аз съм човешко същество и в живота ми има други неща, различни от работата“, казва Бейли.

Бейли отбелязва, че някои работници може да привличат по-малко внимание на поведението сега, не желаят да застрашат работата си и нетърпеливи да защитят доходите си „поради финансовото положение, в което се намират много хора с нарастваща инфлация и влошаваща се икономика“.

Но, очевидно или не, данните на Gallup показват, че мнозинството от работниците все още тихо напускат работа. Според доклада за състоянието на глобалното работно място: 2023 г. почти шест от 10 глобални служители са психологически неангажирани от своята организация , дори ако работят в договорените часове.

„След като движението замря малко, мисля, че хората разбраха, че това е много по-здравословен начин за работа“, казва Каими. „Нормално е да кажете: „Просто ще направя минимума; Ще се явя за смяната си и ще си тръгна в края й“. В този момент тихото напускане е статуквото.“

Следвайте ни в социалните медии