fbpx

Скръбна вест! Отиде си голям български алпинист

Внезапно почина големият български алпинист Димитър Бърдарев, съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Роден през 1949 г. в Банско, още от детските си години живота му е свързан с планината. С алпинизъм започва да се занимава от 1966 г., като минава през школите на ЦСКА и ВИФ. Дълги години е един от най-добрите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 г. в реномираното международно ски-рали в Леко, Италия.

Димитър Бърдарев осъществява изкачвания на редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Биле 8 пъти на Елбрус, преминал е трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачил е седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак.

Взел е участие в съвместната експедиция на армейските алпинисти от България и СССР в Памир,когато са изкачени два върха – „България“ и „Шипка“. Участник е в националните експедиции „Лхоце-81“ и „Еверест-84“, където достига до 7800 м.

След като завършва ВИФ „Георги Димитров“, Димитър Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра „ТАО“ в Националната спортна академия, където става и професор. Дълги години е бил в бюрото на БФА и БАК, член на треньорския съвет.

Отличен е със званията „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор по алпинизъм“, носител е на ордените „Георги Димитров“ и „Народен орден на труда“.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x