Родната къща на Хитлер става полицейски участък

Къщата в северното австрийско градче Браунау, в която е бил роден Адолф Хитлер, ще стане полицейски участък ,обяви министъра на вътрешните работи на Австрия, пише АФП.

Жълтата, ъглова къща години наред предизвиква спорове и дори съдебни дела, в опитите на властите да предотвратят възможността тя да се превърне в място за поклонение на неонацисти.

Правителството взе собствеността над къщата през 2016 г., но това даде началото на дела, заведени от семейството на Герлинде Помер, което притежавало постройката повече от 100 години.

Делата приключиха едва тази година, след като най-висшето съдилище в Австрия взе решение каква компенсация да получи семейството на Помер.

Министърът на вътрешните работи каза, че ще обяви конкурс за архитекти, които да изготвят план за преустройството на къщата за нуждите на местната полиция.

“Бъдещето на къщата като полицейски участък трябва да е ясен сигнал, че тя никога няма да се превърне в място, където да се отдава почит на нацизма”, каза министър Волфганг Пешорн.

В надпреварата за проекта ще участват архитекти от целия Европейски съюз, а окончателният план как да бъде преустроена къщата, в която на 20 април 1889 г. се е родил лидерът на Нацистка Германия, трябва да е готов в средата на 2020 г.

Съдът реши по-рано тази година, че семейство Помер трябва да получи компенсация от 810 000 евро за отнемането на имота.

Това е по-малко, отколкото искаха наследниците, но повече от първоначално предложената им компенсация.

Досега семейството отдаваше под наем имота на вътрешното министерство. Върху 800 квадратни метра в градчето на границата с Германия са разположени гаражи, няколко допълнителни паркоместа и основната сграда.

От 70-те години насам министерството наемаше имота, като последно плащаше на семейство Помер по 4800 евро на месец. А къщата се използваше като център за хора с увреждания.

Споровете за имота започнаха през 2011 г., когато семейство Помер отказа да направи основен ремонт на сградата, както и да я продаде.

Следвайте ни в социалните медии