Ето тези храни е нужно да изхвърлите от хладилника си

Вредните храни могат да станат причинители на редица заболявания – диабет, цироза, както и да доведат до сърдечно-съдови проблеми. Въпреки че знаем какви са рисковете, не е лесно да се откажем от тези изкушаващи храни. Някои от тях обаче са толкова нездравословни, че е добре да намалим приема им или да ги изключим напълно от менюто си.

Майонеза

Този продукт съдържа предимно наситени и трансмазнини. Въпреки че вкусовете са различни, опитайте се да замените майонезата с дижонска горчица, ако се чудите с какво да намажете на филията си.

Кренвирши и наденица

Месото, което е преработвано, за да издържи повече време, е посочвано като причинител на рак на дебелото черво. То съдържа много натрий, мазнини, консерванти, овкусители. Това месо включва кренвирши, наденица, шунка. Алтернативата на консервираните меса са печените и варени меса.

Сладолед

Малки кутии, странни и екзотични вкусове, много мазнини, захар и консерванти. Най-добрият заместител на тази нездравословна храна е обикновеното кисело мляко, поднесено с пресни плодове. Ако все пак не можете без сладолед, проверете съдържанието на мазнини и захар и изберете марка, която ги свежда до минимум.

Маргарин

Маргаринът е продукт с високо съдържание на мазнини. В него се съдържат трансмазнини, които трудно се усвояват от организма. Ако трябва да регулирате нивото на холестерол, то при готвене може да използвате зехтин вместо маргарин.

Подсладени напитки

Те са едни от основните виновници за т.нар. „празни калории“ – нямат висока хранителна стойност, но пък помагат за качването на килограми. Към тях спадат подсладения чай и плодовите напитки, които са с високо съдържание на захар. Най-добрият заместител на всичко това си остава водата. Тя трябва да е основният ви източник на хидратация през деня. Може също така да пиете неподсладен зелен или черен чай.

Следвайте ни в социалните медии