Пороен дъжд и високи температури: Европа е обхваната от екстремно време

От поройни дъждове и последващи наводнения в Норвегия и Хърватия, до горещи температури в Испания и Португалия, разглеждаме времето в цяла Европа тази седмица.

Тази седмица Европа беше обхваната от различни екстремни метеорологични явления. В Норвегия около 4000 души бяха евакуирани от районите, засегнати от бурята “Ханс”, която причини значителни наводнения и щети.

„Току-що получих съобщение, че ще бъдем евакуирани незабавно. И това се отнася за всички къщи и сгради, мисля, че са най-близо до реката“, обясни жителката Марте Йорстед. „Ние сме на малък връх, затова ги е страх, че може да има опасност от свлачища.

Хеликоптери бяха извикани да спасяват жители на отдалечени райони, а в южната част на страната беше обявено “червено предупреждение за наводнения”.

Annika Byrde/Аника Бърд / NTB
Река Storelva тече през Hoenefoss Center в Норвегия, сряда, 9 август 2023 г. Annika Byrde/Annika Byrde / NTB

Дните на проливен дъжд доведоха до преливане на реки и частично спукване на язовирна стена , предизвиквайки свлачища и наводнения в планинския регион и принуждавайки общностите надолу по течението да се евакуират.

Хърватия: Драва достига исторически върхове

В Хърватия река Драва достигна рекордно високи нива от 704 сантиметра. Наводнени са около 50 вили по реката от другата страна на дигата.

Скорошните проливни дъждове накараха властите да обявят „извънредно положение“ в части от страната.

Местните власти вече казват, че ситуацията е под контрол и се поставят чували с пясък, за да се предотврати просмукване. 

„Мисля, че защитата от наводнения е установена на всички критични места, ситуацията трябва да се наблюдава внимателно през следващите два или три дни, но се надяваме, че няма да има големи проблеми“, каза Томислав Новосел от Центъра за защита от наводнения на Хърватските води .

Испания: Трета гореща вълна за лятото

Междувременно Испания страда от третата си голяма гореща вълна за лятото, тъй като температурите се покачиха до изгарящите 46º по Целзий в източния град Валенсия.

Местното правителство отвори специален приют за бездомни хора, за да избягат от слънцето и да имат достъп до храна, прясна вода и душ. 

Центърът на града беше по-празен от обикновено, тъй като много хора избягаха на валенсианските плажове или в провинцията. 

„През нощта използваме климатик и вентилатор“, казва Роберто Гименес, местен жител. „През деня се опитваме да напуснем къщата възможно най-късно, ако нямаме работа, и да отидем на плажа“, добавя той.

Ману Фернандес/Авторско право 2023 г. AP.  Всички права запазени.
Жена се раздухва в Мадрид, Испания, 10 юли 2023 г. Manu Fernandez/Copyright 2023 The AP. Всички права запазени.

Испанската метеорологична агенция тази седмица предупреди, че средната температура в цялата страна може да достигне рекорд от седем десетилетия.

„Това вероятно ще бъдат най-горещите пет августовски дни от 73 години“, каза AEMET, държавната метеорологична агенция, като почти цялата страна е под червен метеорологичен сигнал.

Португалия: Хората бягат, за да се спасят от горски пожари

 Огромни горски пожари продължават да бушуват в Южна Португалия. Ветровете и екстремните горещини предизвикаха пожари, които опустошиха 15 000 хектара дървета.

Най-големите пожари бяха наблюдавани в южния регион Одемира, където хиляди хора бяха евакуирани, като пожарите достигнаха Алгарве, изключително популярна туристическа дестинация.

Експертите казват, че повтарящите се горещи вълни, които стават все по-дълги и по-интензивни, са следствие от изменението на климата.

Иберийският полуостров понася тежестта на изменението на климата в Европа, като сушите и горските пожари стават все по-чести.

Следвайте ни в социалните медии