Полицията наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парковете

Министерството на вътрешните работи е наложило глоби на обща стойност 4 млн. лв. за разходки в паркове и градини.

Близо 800 акта, всеки на стойност 5000 лв., са издадени от МВР, съобщи БНР. Около 370 са досъдебните производства у нас заради нарушена карантина. Най-често става дума за хора, които са напуснали адреса си, въпреки че имат забрана за това.

Днес снимки в социалните мрежи доведоха до вкарването в ареста на мъж от Варна, който е нарушил карантината си. Золфи В. заминал за Великобритания на 13 март тази година, за да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище Лутън след неуспешен опит да си намери поминък, разказва в официално съобщение варненската прокуратура.

На варненското летище той попълнил предписание за поставянето му под карантина като пътник, който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще пребивава по време на ограничението на адреса на своя приятел. Вместо домашна изолация 21-годишният обвиняем обаче напуснал дома на приятеля си. Брат му започнал да го издирва, но след като не успял да го върне на посочения адрес, подал сигнал на тел. 112.

По време на отклоняването от карантинните мерки Золфи В. прикачвал снимки в профила си във фейсбук, които доказват, че не е на посочения в предписанието адрес, твърди прокуратурата.

След като бил издирен от полицията, Золфи В. е задържан с постановление на прокурор в Районната прокуратура във Варна за срок до 72 часа в ареста. Прокуратурата ще внесе искане във Варненския районен съд за определяне мярка за неотклонение „Домашен арест“ за първия задържан в града обвиняем за неспазване на карантината. Само преди дни арестуван по обвинение за нарушаване на правилата на карантина беше арестуван в София. Преди седмица в Разлог пък бе задържан, но само за 24 часа, бизнесменът Владимир Каролев. При него едно от обвиненията също е свързано с нарушаване на правилата на картината.

Междувременно прокуратурата и МВР арестуваха 8 човека, които са отправили заплахи срещу жена, търсеща кръв в района на Националния кръвен център в София. ВСофийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за отправени заплахи срещу гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък. В репортаж на национална телевизия, излъчен на 30.03. 2020 г., са били изнесени данни за действия на непознати лица в района Националния кръвен център.

Прокуратурата и служители на СДВР, са установили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях. В сутрешните часове на 31.03.2020 г. са били открити и задържани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

Прокурор е привлякъл към наказателна отговорност на А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р.. Повдигнато им е обвинение за нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел. Участниците в репортажа – Ц.С. и Н.С., са били привлечени в качеството на обвиняеми и за принуда.

Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение, съобщава прокуратурата.

Следвайте ни в социалните медии