Фирми: Схемата 60/40 не работи за затворен бизнес!

Кой в момента няма задължения към НАП, че да изпълни условията, питат те

59 фирми са подали помощ по схемата 60/40 само за два дни. От 13 март, когато бе обявено извънредно положение, 31 643 души са се регистрирали в бюрата по труда, а 17 793 от тях са посочили, че са без работа заради коронавируса.

“Чакаме все още да получим одобрението от Европейската комисия. Вероятно това ще стане до края на седмицата. ЕК също заяви решение да се отпускат заеми на държавите членки именно по модела 60/40. Това е още едно доказателство, че тази мярка е далновидна и че има смисъл”, обясни социалната министърка Деница Сачева пред NOVA.

Бизнесът обаче продължава да не подкрепя мярката и голяма част от фирмите не искат да подават документи.

“Мярката 60/40 не е приложима за бранша, включващ хотелиери, ресторантьори и туризъм. Тя обслужва само бизнес, който е с 20% спад, но не е приложима за тези, които са изцяло затворени, защото липсват приходи, с които да дойдат тези 40%, плюс осигурителната тежест”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Според него в другите държави има диференциране – за затворен бизнес, за спад с до 50, до 100 работни места и т.н. У нас имало една спасителна мярка за всички браншове, която обаче съвсем не е приложима за всички.

Когато бизнесът ни отново е действащ, тогава мярката 60/40 може да се приложи и ще е реална помощ, посочи Алибегов. Той заяви, че хотелиери, ресторантьори и въобще малкият и средният бизнес, който е със законова забрана да работи, трябва да бъде подпомогнат безвъзмездно, като на всеки от служителите се подсигури средна заплата, базирана на последните 12 месеца.

Според него се създава противопоставяне с некоректно налагане на мнението, че бизнесът иска пари от държавата, вместо да се дават пари за медицински работници и нужди.

“Всъщност бизнесът никога не е искал пари от държавата за наеми, кредити или за загуби. Исканията са две – средство за работниците и данъчна ваканция Изобщо не говорим за освобождаване, а за отлагане на данъците”, посочва Алибегов.

В момента в хотелиерския и ресторантьорския бизнес у нас работели около 250 000 души. А заедно със сателитните бизнеси бройката ставала към 500 хил. Прогнозата е, че без работа ще останат между 150 000 и 250 000 души.

В авиационния бизнес проучват постановлението и възможностите да използват схемата 60/40. Една от авиокомпаниите заяви, че към момента няма да кандидатства, тъй като дейността е свита много над 20% и тя вече съкращава хора.

Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи и собственик на автобусни фирми, каза, че едва ли малките в автобусния бранш ще поискат държавата да плаща 60% от заплатите.

“Кой в момента няма задължения към НАП, че да изпълни условията”, казва тя. При малките и средните фирми шофьорите се редуват, те не са спрели напълно да работят.

Тя заяви, че фирмата ѝ, която работи с туроператори, и шофьорите са спрели работа, може да подаде документи.

Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, коментира, че от тази помощ може да се възползват фирми, возили части за автомобилните заводи, или доставки за Италия. Но добави, че какъвто и да е спадът, превозът на товари функционира за разлика от автобусните фирми.

Само предприятия и компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат схемата 60/40, която по изчисления на Асоциацията на индустриалния капитал реално е 23/77 от нетния разполагаем доход на работника. Сметките показват, че при брутна заплата от 1008 лв. предприятието прави общ разход от 1 203,75 лв. Осигурителни и данъчни плащания за сметка на работника са 225,81 лв., а за сметка на предприятието – 195,75 лв. Така държавата получава общо 421,56 лв. обратно. Ако компанията реши да се възползва от помощта, то при тази сметка държавата реално ще помогне със 183,23 лв., което представлява едва 23%, а не 60% от нетното възнаграждение на работника.

Схемата дискриминира работещите за сметка на неработещите, които ще получават пълното си възнаграждение. Освен че ще се трудят за собствената си заплата, работещите трябва да осигурят и 77% от заплатите на колегите им, които почиват вкъщи.

Освен това финансирането ще бъде насочено основно към предприятия с финансови резерви, а малките и средните, които са без резерви, няма откъде да доплатят 77% от нетното възнаграждение на работника. От АИКБ предлагат в рамките на същия ресурс схемата да работи и след отмяна на извънредното положение в страната – до края на август или септември.

Туроператорите вероятно няма да се възползват от мярката 60/40, защото смятат, че тя не е работеща за техния бранш.

Следвайте ни в социалните медии