fbpx

Парацетамолът може да бъде опасен!

Парацетамолът е широко разпространено лекарство за болка, което винаги присъства в домашната аптечка, пише zdrave.to.

Доста често бременните жени (след първия триместър) избират него, тъй като има много по-нисък профил на е противопоказани реакции.

Въпреки това при неправилна употреба парацетамолът може да бъде и опасен.

Но в научната литература има информация за връзката между приема на парацетамол по време на бременност и повишен риск от развитие на астма и нарушение на хиперактивността с дефицит на вниманието.

В свое проучване учените са открили, че приемът на парацетамол по време на бременност е свързан с повишен риск от разстройство на хиперактивност и дефицит на вниманието при деца.

Най-силният ефект е наблюдаван при деца на възраст от три до седем години, но изчезва в юношеския период.

Авторите на изследването са анализирали данните на жени и техните деца в продължение на 17 години.

През това време учените са провеждали физиологични и психиатрични тестове на участниците, както и са проверявали когнитивните им умения. Общо учените са анализирали 135 показателя.

Оказало се, че от 135-те параметри 12 са били свързани с парацетамола, които са признаци на хиперактивност или дефицит на вниманието.

Разстройството на хиперактивността и дефицитът на вниманието били особено изразени след като децата тръгнали на училище.

Учените открили също, че корелацията е по-слаба при момичетата, отколкото при момчетата. При първите се проявил ефекта до седмата година години, а при вторите – до деветата.

При 15-годишните не се е забелязала статистическа връзка между парацетамола и хиперактивността или липсата на внимание.

Авторите на изследването не са изучили причините за връзката между парацетамол и хиперактивност. Не е известно също дали употребата на парацетамол от майката влияе върху работата на по-големи деца и здравето на възрастните.

Учените обаче призовават за повече предпазливост при прием на лекарства по време на бременност.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x