Опасна тенденция! Българки си инжектират витамини в лицето

Българки си инжектират сами витамини в лицето, но вместо желания ефект, си причиняват тежки възпаления. Домашните процедури драстично се увеличават, а в някои от случаите последствията от тях са необратими.

В средата на миналия месец една 33-годишна жена от Варна публикува свои снимки в социалните мрежи и заяви, че сама си е инжектирала хиалурон в устните. Оказва се обаче, че тя съвсем не е изключение.

“Всъщност това не се прави от вчера. За пръв път имах подобна пациентка преди около 15 години. Дамата си беше инжектирала коктейл от витамини в устните. Дойде с един много голям абцес, който ние трябваше да дренираме. Получи некроза и загуби половината си устна. Последваха три реконструктивни иперации”, разказа пред “Здравен Телеграф” д-р Регина Хатър – началник на отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в МБАЛ Уни Хоспитал, Панагюрище.

По думите на д-р Хатър през последните години подобни случаи се срещат все по-често, а една от причините е свободният достъп до всякакви източници – от медицинска литература, през рецепти и клипчета в интернет.

“Тези витамини, които най-често си инжектират, за да си направят т.нар. мезотерапия, са достъпни за продажба в аптеките. Проблемът е, че в домашни условия не се спазват изискванията за стерилност и това носи своите последствия. При нас идват пациентки с възпаления и тежки абсцеси по цялото тяло. Такова състояние много бързо може да доведе до тромбоза на кавернозния синус, така че то изобщо не е безобидно, напротив – възпаленията могат да бъдат много опасни, да се стидне го сепсис и дори до смърт”, категорична е д-р Хатър.

Освен последствията за здравето, експериментите у дома могат да доведат и до необратими естетически увреждания.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via