Много е вероятно Швеция също да откаже приемане на България в Шенген

Внесеното от шведското правителство предложение за приемане на България, Румъния и Хърватия в така нареченото “Шенгенско” споразумение вероятно ще бъде отхвърлено от парламента в Стокхолм. Причината е, че партиите на Социалдемократите и Шведските демократи не смятат, че борбата с корупцията и организираната престъпност в тези страни са на ниво.

Това означава, че Нидерландия няма да е единствената страна в ЕС и Шенген, която ще е “против” при очакваното в началото на декември гласуване по въпроса.

Трите страни разполагат с подкрепата на Европейския парламент и са им дадени позитивни сигнали от Европейската комисия, но вотът трябва да е единодушен и всяко едно национално правителство може да спре процеса, особено ако по този начин демонстрира опити за решаване на някакви вътрешнодържавни проблеми за сметка на страните кандидати.

Изданието “Дагенс Нюхетер” и шведската обществена телевизия SVT съобщиха за такъв възможен развой на събитията, позовавайки се на информация, дадена им от депутати в парламента в Стокхолм. Ардалан Шекараби – говорител по правните въпроси на Социалдемократите, каза, че “според нас, ние трябва да изхождаме от шведските национални интереси“, казва той и SVT коментира, че това сочи към първото поражение на правителството в Риксдага. Шекараби е роден в Англия иранец и е бивш министър на социалната администрация на Швеция.

През декември 2004 г. Dagens Nyheter разкри, че Шекараби е източил средства от младежкия фонд на неговата политическа партия SSU в сметка, която трябва да се използва за интеграционни проекти. Този акаунт по-късно е използван за частни покупки. Шекараби твърди, че не е знаел откъде са парите.

По време на ръководството на Шекараби на SSU беше също така разкрито, че е имало обширни измами на членство, раздувайки числата, за да спечели повече средства за SSU.

Шекараби напомня, че критики за корупцията и организирана престъпност се съдържат в последните два доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Имаме нужда от инструменти за борба с престъпността и предотвратяването ѝ, както и добър контрол над това кой влиза и излиза от страната ни“, допълва той и припомня за случаи на експлоатация на работници от България и Румъния в страната. “Въпросът не е маловажен. На практика това би означавало да свалим контрола над влизането и излизането от Швеция.”

Шекараби изрази в края на седмицата изненада, че правителството е решило в за момента да внесе предложението, без да го консултира с две от четирите партии в управлението – Социалдемократите и Шведските демократи.

Следвайте ни в социалните медии