Официални лица съобщиха, че е задържан заподозрян за взрива, който уби 6 и рани 81 души в Истанбул

 

Заподозрян е задържан във връзка с експлозия, която уби най-малко шестима души и рани най-малко 81 други в Истанбул в неделя, съобщи вътрешното министерство на Турция рано в понеделник.

Инцидентът се счита за терористична атака, каза турският вицепрезидент Фуат Октай в неделя, съобщи държавната информационна агенция Anadolu.

„Смятаме, че това е терористичен акт в резултат на нападател – жена, детонирала бомбата“, каза Октай пред репортери в неделя.

Турски официални лица смятат, че кюрдски сепаратисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) и Партията на демократичния съюз (PYD) най-вероятно стоят зад смъртоносната предполагаема бомбена атака, каза министърът на вътрешните работи на страната Сюлейман Сойлу пред репортери в понеделник.

„Това е терористична организация PKK/PYD според нашите предварителни констатации“, каза Сойлу на пресконференция на мястото на нападението в неделя на булевард Истиклял, Истанбул.

Сойлу не уточни или предостави подробности за това как разследващите са стигнали до това заключение.

„Преди малко човекът, който остави бомбата (беше) задържан от екипи на полицейското управление в Истанбул. Преди задържането им бяха задържани и още 21 души“, каза министърът “. Лицето на тероризма е горчиво, но ние ще продължим тази борба докрай, каквато и да е цената.”

Записи от камери за видеонаблюдение показват жена, седнала на пейка повече от 40 минути и след това става една или две минути преди експлозията, оставяйки чанта или найлонов плик след себе си, според турския министър на правосъдието Бекир Боздаг.

Боздаг, който направи коментарите в интервю за частния новинарски канал A Haber, каза, че турските сили за сигурност смятат, че жената е тази от видеозаписите и служители я разследват.

„Има две възможности. Или тази торба или найлонова торбичка има механизъм в нея, експлодира сама или някой я взривява отдалеч. Всички те в момента се разследват.” той добави.

„Името на жената е неизвестно“, каза той. „Всички записи и данни за жената се анализират.

Взривът е станал на улица Истиклял на площад Бейоглу, в сърцето на най-големия турски град, каза губернаторът на Истанбул Али Йерликая.

„Пожелаваме Божията милост към тези, които са загубили живота си, и бързо възстановяване на ранените“, написа в Туитър Йерликая.

Шестимата убити включват Юсуф Мейдан, член на турското министерство на семейството и социалните услуги, и дъщеря му Екрин, според Деря Янък, министър на агенцията.

Министърът на вътрешните работи Сойлу каза в понеделник, че 50 от 81-те ранени са били изписани от болницата, като 31 души все още се лекуват.

Конфликтът на Турция с кюрдските сепаратистки групи продължава четири десетилетия и отне живота на десетки хиляди. ПКК е обявена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

„По-конкретно, неискреността на нашите така наречени съюзници, които ни изглеждат приятелски настроени, които или крият терористи в собствената си страна, или хранят терористи в районите, които окупират, и им изпращат пари от собствените си сенати, е очевидна“, каза Сойлу .

„В близко бъдеще ще дадем отговор на онези, които ни причиниха тази болка на улица Бейоглу Истиклял, така че да изпитват все повече и повече болка“, каза Сойлу.

“Изглеждаше като последствия от военен конфликт“

Свидетелят Тарик Кеблауи каза, че е пазарувал на улица Истиклял, когато експлозията е избухнала на около 10 метра (32,8 фута) пред него.

„Хората веднага се разпръснаха“, каза Кеблауи, живеещ в Ливан журналист, който беше в последния си ваканционен ден в града.

„Съвсем малко след това видях колко ранени има на земята“, каза Кеблауи пред CNN. Той казва, че е видял трупове и жертви, които са били тежко ранени.

„В магазина имаше мъж, който кървеше от ушите и краката си, а приятелите му плачеха близо до него“, каза Кеблауи.

Полицейски служители обезопасяват района след взрива.

Улица Истиклял беше пълна с посетители, когато експлозията стана в неделя следобед, каза той.

„Мина много бързо от една много спокойна неделя с много пренаселена улица, пълна с туристи, до нещо, което изглеждаше като последствия от военна зона“, каза Кеблауи.

Държавите се обединяват в осъждането на атаката

Новината за експлозията предизвика порой от съболезнования от цял ​​свят.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято собствена страна претърпя смъртоносна терористична атака точно седем години по-рано , сподели съчувствието си към турския народ.

„В този толкова символичен за нашата нация ден, докато мислим за жертвите, които паднаха на 13 ноември 2015 г., турският народ е поразен от атака в сърцето си, Истанбул“, написа Макрон в Туитър в неделя. „Към турците: споделяме вашата болка. Ние сме с вас в борбата срещу тероризма.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели съболезнованията си след смъртоносния взрив в неделя.

На мястото работят членове на криминалистичен екип.

„Ужасяващи новини от Истанбул тази вечер“, каза той. „Всичките ни мисли са с тези, които в момента отговарят, и с народа на Турция в този много тревожен момент.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър своите „най-дълбоки съболезнования“ към турския народ, добавяйки, че НАТО „е солидарна с нашия съюзник“ Турция.

Полиция и екипи на Спешна помощ са събрани на мястото на инцидента.

Съединените щати „категорично осъждат акта на насилие, който се случи днес в Истанбул“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в неделя. „Нашите мисли са с тези, които бяха ранени, и нашите най-дълбоки съболезнования отиват към тези, които загубиха близки.“

Украинският президент Володимир Зеленски изрази в Туитър своята „дълбока тъга“ от новината за взрива. „Изказвам своите съболезнования на семействата на загиналите и желая бързо възстановяване на ранените“, каза Зеленски. Болката на приятелския турски народ е наша болка.

Следвайте ни в социалните медии