Лекарите у нас се боят от наказание, ако помогнат на човек умиращ пред болница!

Мъж почина преди седмица на прага на столичната Пета градска болница, минути след като е изписан от лечебното заведение. Свидетел на инцидента, който не е роднина на починалия, опитал да помогне и твърди, че никой от болницата не е излязъл да помогне на мъжа.

Внезапна смърт може да настъпи навсякъде и това винаги е зловещо, но законът не може да обхване всеки прецедент, коментира в предаването „Тази сутрин” проф. Милан Миланов, бивш председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС). По закон всеки медицински специалист е длъжен да окаже помощ при спешен случай и всяка болница – да изготви вътрешен правилник, с който се забранява напускането на лечебното заведение, уточни проф. Миланов.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова обаче има пропуски в законодателството и заради тях лекарите се страхуват, че може да бъдат наказани, ако помогнат, и ако не помогнат в подобен случай като този пред Пета градска болница в София. Тя даде пример със САЩ, където по закон хората, помогнали извън лечебно заведение при спешен случай, имат имунитет срещу съдебно преследване. У нас има неразбиране и превратно тълкуване на закона, смята адвокат Шаркова.

Следвайте ни в социалните медии