Как да се погрижим за косата си през лятото

Горещите летни дни са истинско изпитание за косата. Същите активности, които ни забавляват през лятото, са причина за увреждането й, особено на краищата.

Плуване в солената морска вода и излежаване на плажа в пясъка под жарките слънчеви лъчи, все любими летни занимания, които изтощават косата до неузнаваемост. Тя става безжизнена, без блясък и с нацъфтели краища. Затова не чакайте да мине лятото и да я спасявате с килограми силна козметика през есента.

Грижете се за косата ежедневно.

Ето някои трикове за целта:

Не мийте косата всеки ден с шампоан

Увредената от слънцето коса е много изтощена и миенето й всеки ден с шампоан може да накъса косъма необратимо. Затова е препоръчително да й давате почивка поне по 1-2 дни преди всяко измиване. Шампоанът отмива натуралните масла, които косата произвежда. Задължително нанасяйте балсам от средата до краищата на косата – частта, която се изсушава най-лесно. Изчакайте 5-10 минути, след което измийте от горе надолу, така че пяната да се стича към връхчетата.

Овлажняване и подхранване

Изсушената коса се нуждае от допълнително овлажняване. Балсамите без отмиване с хидратиращи съставки като масло от ший, витамини A и Е са чудесен избор. На всеки две седмици нанасяйте също дълбоко подхранваща маска. Тя запълва дупките по кутикулите на косъма и укрепва косата. След нанасянето вържете косата на висок кок и измийте обилно 20-30 минути по-късно.

Арганово масло срещу заплитане

Изтощените краища се запълват с подхранващо арганово масло, за да не се стига до заплитане на косата и накъсване на косъма. Връхчетата на косата извличат най-голяма полза от аргановото масло, защото са много порести. Нанесете няколко капки в долната част на косата и разнесете с пръсти до края. Не забравяйте да подстригвате връхчетата редовно – веднъж на всеки 2 месеца.

УВ защита

Продуктите за коса с SPF са задължителни. Те предпазват косата от проникване на ултравиолетовите лъчи в дълбочина и от увреждане на пигментните молекули. Нанасяйте слънцезащитен продукт за коса всяка сутрин.

Етажиране

Знаете ли какво се случва, когато гъстата коса е с еднаква дължина? Натежава прекалено в долната част. Заплита се, запарява врата и причинява главоболие като е вързана на опашка. Решението е подстригване на пластове, известно още като „етажиране“. Но не ползвайте бръснача сами вкъщи. Лошо изтънената коса може да увреди връхчетата.

Или не сушете, или сушете докрай

Ако можете да си спестите използването на сешоар през лятото, ще спестите на косата си допълнително изсушаване. Ако обаче държите да оформите прическата си със сешоар, тогава се уверете, че сте изсушили напълно връхчетата. Остане ли дори малко влага, кутикулите на космите няма да останат изправени, а ще се начупят. Важно е също да поддържате косата разплетена през деня като минавате с пръсти по цялата й дължина или ползвате широк гребен.

Небрежният кок спасява дългата коса

Косата под раменете има повече обем и изисква повече грижи през лятото. За да я спасите от вредните външни въздействия, оформяйте я в небрежен кок. Така ще изглежда по-свежа, отколкото вързана на конска опашка, а и по-защитена. За да запазите младежкото излъчване, направете кока по-небрежен с пуснати кичури отпред.

По-малко стилизанти

Колкото по-малко стилизиращи продукти използвате през лятото, толкова по-добре. Предозирането ще изсуши косата допълнително. Наблягайте само на един продукт – гел или пяна за коса. Нанасяйте го близо до корените, за да абсорбира излишното омазняване.

Летни шапки

Носенето на летни шапки ще ви помогне да защитите косата през лятото. Избирайте модели на дупки или сламени шапки, за да може косата да диша.

Следвайте ни в социалните медии