Зеленски троли Русия на срещата на Г20

Украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери от “Г-19” да прекратят руската инвазия, като изрази остро пренебрежението си към Москва на срещата на върха на Г-20.

Г-н Зеленски се появи във видео реч, излъчена пред лидери, събрани за срещата на върха в Бали, Индонезия.

Русия е член на Г-20, но президентът Путин не е в Бали, а вместо това изпрати своя външен министър Сергей Лавров.

Президента Зеленски също призова за удължаване на сделката за износ на зърно от Украйна, която скоро изтича. В речта си Зеленски каза: „Убеден съм, че сега е моментът, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“.

Той очерта редица стратегии, включително осигуряване на ядрена безопасност и безопасност на храните, прекратяване на военните действия и предотвратяване на ескалация.

Той многократно се обърна към лидерите с „Г-19“, като с това явно изключваше Русия от групата.

Основното сред исканията му беше удължаване на това, което е известно като Черноморската инициатива за зърно, която беше постигната през юли между ООН и Русия.

Той гарантира, че износът на храни, блокиран в украинските пристанища от руски военни кораби, може да бъде продължен.

ООН казва, че от началото на сделката са изнесени 10 милиона тона зърно и други храни, предотвратявайки глобална хранителна криза.

Сделката изтича на 19 ноември и Зеленски каза, че тя трябва да бъде удължена за неопределено време, „без значение кога ще приключи войната“.

„Правото на храна е основно право на всеки човек в света“, каза той, предлагайки разширяване на сделката към други пристанища в региона на Николаев.

Русия каза в събота, че все още не е постигнато споразумение за удължаване на сделката.

В замяна на това, че позволи на Украйна да доставя храна, тя настоя санкциите на Запада да бъдат премахнати, за да може Русия да изнася свои собствени храни и торове на световните пазари безпрепятствено.

Володимир Зеленски също обвини Русия, че се опитва да „превърне студа в оръжие срещу милиони хора“, като бомбардира ключова украинска енергийна инфраструктура с наближаването на зимата.

Той поиска допълнителна военна помощ от съюзниците на Украйна и ценови ограничения върху руския енергиен износ, така че Русия да не може да печели от тях.

„Ако Русия се опитва да лиши Украйна, Европа и всички потребители на енергия в света от предвидимост и ценова стабилност, отговорът на това трябва да бъде принудително ограничаване на експортните цени за Русия…

“Това е честно. Ако вземете нещо, светът има право да ви накаже”, каза той.

Русия затвори своя газопровод “Северен поток 1” към Европа, докато отварянето на втора тръба беше спряно от Запада.

На друго място в речта си Володимир Зеленски – който току-що се беше завърнал от превзетия украински град Херсон – оприличи освобождаването му с „Деня D, десанта на съюзниците в Нормандия“ по време на Втората световна война.

“Това още не е крайната точка в борбата със злото, но вече определя целия по-нататъшен ход на събитията. Точно това чувстваме сега”, каза той.

По-късно през деня г-н Лавров даде пресконференция пред руски медии, на която обвини Украйна, че възпрепятства споразумението с Русия.

Той обвини Украйна, че “категорично отказва преговори и поставя условия, които са очевидно нереалистични”.

На въпрос дали е осигурил подкрепа от някоя страна на срещата на Г-20, той каза, че “никой освен Запада и неговите най-близки сателити не се е присъединил към антируските санкции”.

Войната в Украйна хвърли дълга сянка върху първия ден от срещата на върха на лидерите на Г-20, фигурирайки като тема на няколко срещи.

На среща с китайския лидер Си Дзинпин френският президент Еманюел Макрон подчерта, че конфликтът „трябва да бъде преодолян чрез тясна координация между Франция и Китай“.

Прочетено от френска страна се казва, че двете страни уважават „териториалната цялост и суверенитета на Украйна“ и г-н Си „е дал подкрепата си“ за мирните усилия на г-н Макрон.

За разлика от това, информация от китайска страна, предоставена на държавните медии, изобщо не споменава Украйна. В нея се споменава бегло за конфликта, като се признава, че светът навлиза в “нов период на смут и промяна”.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак също говори директно с г-н Лавров в неговите встъпителни бележки на срещата на върха – първият път, когато британски лидер се изправи лице в лице с високопоставена руска фигура от началото на войната.

Той каза, че „режимът на Путин… е задушил вътрешното несъгласие и е изфабрикувал облик на валидност само чрез насилие“ и чува „хор от глобална опозиция на неговите действия“.

Следвайте ни в социалните медии