fbpx

Защо мъжете четат по-добре карти от жените

50

Мъжете се ориентират по-добре от жените по карти не заради разлики в мозъка, а заради игрите, с които са се забавлявали като деца, съобщи в. „Дейли мейл“.

Конструкторите Лего и видео игрите помагат на момчетата да мислят различно от момичетата, които предпочитат кукли. Четенето на карта е свързано с пространствени умения, а те се развиват в играта с конструктори.
Разликата в ориентирането по карта при мъжете и жените е проява на „малка биологическа разлика в началото, която се е увеличила от цяла гама различен опит“, каза Джина Рипон, професор по когнитивна образна диагностика от университета „Астън“ в Бирмингам. Тя е убедена, че стереотипът с картите трябва да бъде осъвременен.

„Пространствените умения съвсем не са златен стандарт в доказателство, че разликите в наклонностите между мъжете и жените се дължат на различната биология. Те дават изчерпателен материал за изследване на силата на околния свят за оформяне на такива умения“ – каза тя.

Миналата година изследване показа, че жените от държави, в които се правят усилия за равенство на работното място, като Великобритания, Австралия и САЩ, се ориентират по-добре от посестримите им в общества, където тяхната роля е по-традиционна.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори