Жената на Божков знаела за изнасилванията и убийствата, за които той е разследван

Има достатъчно доказателства на Елена Динева да бъде наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. Това каза пред журналисти прокурор Тихомир Стоев по време на почивка за запознаване на съпругата на бизнесмена Васил Божков и защитата ѝ с новите събрани доказателства, предаде репортер на Novini.bg.

Апелативният специализиран наказателен съд трябва да реши днес дали Динева ще остане на свобода или ще бъде върната в ареста. В момента Елена Динева е с парична гаранция от 1.5 млн. лева, но прокуратурата настоява тя да бъде върната в ареста. Самата Динева иска по-ниска парична гаранция.

Ние се стремим да обезпечим разследването да се проведе обективно, всестранно и пълно. Ние не преминаваме към репресия, не считаме, че мярката “задържане под стража” трябва да бъде форма на предварително изпълнение на наказание “лишаване от свобода”. Искаме да си обезпечим процеса, затова правим искането, заяви прокурор Стоев.

Той уточни, че разследването е започнало по повод подадения в прокуратурата сигнал от братята Цветомир и Боян Найденови. Това разследване с всеки изминал ден се насища с нови факти, нови обстоятелства, привличат се нови обвиняеми. Досега по делото има няколко разпита. От допълнителен разпит на г-н Цветомир Найденов, проведен днес, той е дал информация, свързана с обвиняемата Динева, на която днес гледаме мярката на втора инстанция. В този разпит се съдържат данни за нейната приближеност до ръководителя на групата г-н Божков и до други участници в групата, които са включени в нейното обвинение, до някаква степен за конкретния им принос в общата им дейност. Подчертавам, че данните в разпита не касаят просто факта, че г-жа Динева е съпруга на г-н Божков. Данните сочат, че тя е запозната с дейността на групата, запозната е с фирмите, запозната е със закононарушенията, които са вършени от групата, включително и с участие на длъжностните лица от Комисията по хазарта, посочи обвинителят.

Днес представих допълнително доказателство, свързано с обезпечаване на обоснованото предположение, което е необходимо при гледане на мярката, за участието на обвиняемата Динева в деянието, в което е обвинена, от една страна, и на нейната лична обществена опасност по отношение на разследването по делото. Доколко са оскъдни доказателствата, ще прецени съдът. Доколкото ние сме направили искане за най-тежката мярка задържане под стража и сме подали протест, след като мярката не е взета, следователно за нас обоснованото предположение за участието на Динева в организирана престъпна група е налице. А доколко доказателствата са оскъдни или са обилни, това ще прецени съдът, коментира прокурор Тихомир Стоев.

Динева е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков. Тя може да унищожи доказателства по делото, тъй като е запозната с абсолютно цялата информация и с абсолютно всички дейности, които са предмет на друго разследване срещу г-н Божков, включително и по отношение на инкриминирани и по това дело деяния, каза прокурор Стоев.

В отговор на въпрос, той каза, че Динева е запозната с изнасилванията и убийствата, за които са повдигнати обвинения на Васил Божков. Това пише по делото, заяви обвинителят.

До момента над 40 човека са разпитани по разследването.

Припомняме, че на 30 януари тази година Динева бе арестувана при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Следвайте ни в социалните медии