Първоизточникът на коронавируса може би не е Китай?

Първоизточникът на епидемията от новия коронавирус може да не е непременно в Китай, въпреки факта, че за първи път именно там е регистрирано огнище. Това заяви на пресконференция ръководителят на специалната комисия за борба с разпространението на болестта на Държавния комитет по здравеопазване на Китай Чонг Наншан, съобщава Global Times.

“Когато правим прогнози и предположения за епидемията, вземаме предвид преди всичко Китай и не обмисляме други страни. Сега ситуации с разпространението на коронавируса има и в чужбина”, посочи Чонг. “Избухването на епидемията за първи път се случи в Китай, но не е задължително тя да е възникнала в Китай”, подчерта той.

По думите му източникът на новия коронавирус все още не е изяснен.”Все още не е ясно как точно се е появил новият коронавирус. Не знаем дали е съществувал преди. Вероятно не само панголините са междинният гостоприемник на коронавируса”, подчерта ръководителят на комисията.

“Основният източник на коронавируса все още не е установен, но има вероятност основните му носители да са прилепи, а косвените – панголини”, гласи позицията на китайските власти.

Следвайте ни в социалните медии