Ето това са най-честите грешки при шофиране през зимата

През зимата всяка сутрин отделяме поне 10 минути за подготовка на автомобила. Запотяването на стъклата на колата е проблем, с който се сблъскват шофьорите при температурни разлики.

“Преди да потеглим на път през зимата – важно е да се махне снегът от колата – по тавана не трябва да има никакъв сняг, трябва да се изчисти и ледът от стъклата. Трябва със сигурност всеки един автомобил да има зимни гуми с поне 4 мм грайфер. Важно е как в годините се съхраняват гумите, защото това оказва влияние върху нейното сцепление. Тежестта на един имен сезон не оказва никакво влияние на годността на една гума”, посочи пред Bulgaria ON AIR Теодор Янков, управител на автосервиз.

Той информира и как да запазим акумулатора си здрав през зимата. “При едно стартиране на двигателя на акумулатора му трябва около 15 км, за да възвърне студения старт, който е направил. Когато се качим в автомобила, трябва да дадем на контакт и да изчакаме плафоните лампи да светнат, защото това е сигнал за акумулатора, че той трябва да заработи, електролитите се задвижват и затова – да не въртим ключа веднага”, заяви Янков.

По думите му халогенните фарове за мъгла са от съществено значение също. Хубаво e чистачките вечер да се вдигат, за да не залепват за стъклото и да избегнем скъсване.

“Вътре в колата – отоплителната система трябва да е изрядна, кабинният филтър да се сменя на определено време. Много е важно въздухът да не върти вътре от климатроника, а да взлиза свеж, за да не се получава запотяване”, посочи още той.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via