Ето какво се случва с тялото ни, ако спим по-малко от 6 часа

Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

Спите по-малко от 6 часа на денонощието? Уви, изложени сте на по-висок риск от развиване на исхемична болест на сърцето (ИБС). Това сочи изследване на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския “Кингс колидж”, пише The Sun.

Това е едно от най-честите сърдечни заболявания и представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород. ИБС e стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича със или без пристъпи на болка зад гръдната кост.

Били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17 % от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Недоспалите се оказали с 60 % по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.

По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори – храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via