Директор на свинекомплекс сочи комарите за причина за чумата

Високата популация на комари може да се окаже основната причина за проникването на Африканската чума по свинете във фермите край река Дунав това лято. Твърдението е на директора на най-големия свинекомплекс в Русенско д-р Христо Стойков. Специалисти от Испания също изследват има ли връзка между комарите и разпространението на вируса у нас.

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 прасета заради Африканската чума през лятото. Според д-р Христо Стойков обаче въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав.

“Работим в момента с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка между избухването на чумата в 8 индустриални ферми за кратък период може да са комари, може да са някакви други летящи насекоми”, заяви той пред сутрешния блок на БНТ.

Затова и д-р Стойков настоява борбата с комарите да започне още преди пролетта. Официалната позиция на властите обаче е, че човешкият фактор и дивите прасета са главните виновници за огнищата на Африканска чума у нас.

“Засега официалната позиция е човешка грешка. Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10”, каза Свилен Иванов, зам. областен управител на област Русе.

А една от малкото незасегнати свинеферми в Русенско – тази в Писанец, прилага все по-драстични мерки, за да опази животните си.

“Ограничихме влизането на външни лица. Лично аз между 3 и 4 месеца не съм стъпвал във фермата”, каза Бисер Кирилов, собственик на свинекомплекса в Писанец.

От съседния румънски окръг Гюргево, където са регистрирани 244 огнища на Африканска чума, планират още по-строг контрол на Дунав мост.

В Румъния търсят вариант за европейско финансиране за купуване на мобилни инсинератори, които да се използват при подобни кризисни ситуации.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via