Вижте храните, с които да засилим имунитета си през есента!

Eсента вече е тук и времето става все по-студено. Така опасността от хващане на настинки се увеличава, а и през този период има много вируси. Затова е важно да подсилите имунната си система. Ето и какво да хапвате, за да сте по-здрави и да имате повече сили.

Тиквички
Те са богати на витамините А, С, Е и К. Съдърожат и важни минерали – магнезий, желязо и мед, затова ще помогнат да увеличите имунитета си. Тиквичките се грижат за здравето на сърцето, защото действат като антиоксидант. Богати са и на омега-3 мастни киселини, което е полезно за очите и зрението.

Риба
Доказано е, че имунната система на хората, които ядат риба 2 пъти седмично, е много по-силна от на тези, които рядко хапват рибни продукти. Повечето риби съдържат цинк, йод и аминокиселини. Тези съставки предпазват от диабет, сърдечни болести и грип. В рибата също има омега-3 мастни киселини, които предпазват очите.

Гъби
Най-подходящо е да хапвате гъби през студените месеци. Това е един от малкото зеленчуци, които съдържат витамин D. Това е нискокалорична храна, така че няма да се притеснявате за трупането на излишни килограми, ако често хапвате гъби. Те не съдържат наситени мазнини, а са богати на протеини и въглехидрати – засищат ви и ви подсилват.

Зелка
Салатата от зеле е идеална за есента. За да имате силна имунна система, важно е черният ви дроб да е в добро състояние. А зелето се грижи именно за този орган. Зелката е чудесен източник на витамини – А, B1, B2, B6, E, C, K, както и минерали – калций, желязо, йод, калий, фосфор, сяра и фолиева киселина. Зелевият сок пречиства черния дроб.

Ябълки
Всеки е чувал колко полезни са ябълките. Хубаво е да знаете, че те са най-богати на витамини именно през есента и тогава ви пазят от настинки най-много. През студените месеци ябълките са пълни с витамин С, който се грижи за имунитета и ви подсилва. Тези плодове правят и кожата ви по-мека.

Следвайте ни в социалните медии