Наградиха д-р Илиян Траянов, спасил родилка с рядко усложнение!

Българският лекарски съюз присъди специалната награда от инициативата „Добрата дума лекува“ на пазарджишкия гинеколог д-р Илиян Траянов, съобщават от съсловната организация.

Лекарят печели отличието за проявените професионализъм и съобразителност, благодарение на които е спасена родилка с рядко срещано и изключително тежко усложнение – амниотична емболия с ДИК синдром.

Историята с щастлив край се разиграва през май тази година с 29-годишна жена, приета в Областната болница за второ раждане след нормално и спокойно протекла бременност. Изненадващо на родилната маса тя започва да се задушава, кръвното ѝ се срива, сърдечните тонове – също. Посинява, прави гърч и изпада в кома. Всичко става буквално за няколко минути.

Д-р Траянов разпознава амниотична емболия и вика реаниматор, който пристига за секунди. Спешно започва секцио и е истинско чудо, че детето е извадено живо, след като тялото на майката е в кома, а то още се храни от нея. След секциото родилката кърви неудържимо отвсякъде.

Въпреки критичното ѝ състояние за два дни е върната към живота с вливане на скъпоструващи вносни медикаменти, осигурени от лечебното заведение.

„Добрата дума лекува“ е част от националната кампания срещу насилието над медици #Пребори Гнева.

Победителите ще получат наградите си на церемония, която ще се състои на 17 октомври в София.

Следвайте ни в социалните медии