Вижте какви ползи носи тиквата!

Тя е богата на жизненоважни витамини и минерали, което я прави изключително полезна за вашето здраве. Тя е така вкусна, че кара Душко Добродушков да се черви от срам, защото я обича толкова много. Царицата на есента – тиквата, е задължителен елемент за трапезата ви и тази година.

Хранителни ползи

Тиквата е чудесен източник на калий и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Освен това съдържа някои минерали, включително калций и магнезий, както и витамини Е, С и някои витамини от група В.

Ползи за кожата

Тиквата съдържа витамини С и Е, както и бета-каротин, които са полезни за здравето на кожата. Витамин С не се произвежда естествено от организма и затова е важно да го получаваме от храната всеки ден, тъй като той играе роля в образуването на колаген, помага за предотвратяване на синини и при зарастване на рани.

Витамин Е е отличен антиоксидант и действа заедно с витамин С. Заедно те помагат да се предотврати сухотата на кожата. Витамин А или бета-каротин, също участва в защитата на кожата от слънчевите UVB лъчи.

Ползи за здравето на очите

Недостигът на витамин А е свързан с намалено зрение или дори слепота. Бета-каротинът, както и витамините С и Е, могат да помогнат за защита на очите и да намалят риска от свързани с възрастта очни заболявания.

Намаляване на риска от метаболитен синдром

Метаболитен синдром е медицинското наименование за комбинация от диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане, което заедно повишава риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

Изследване от 2015 г. в Япония установява, че диетите с високо съдържание на каротеноиди (това са пигменти, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят) могат да помогнат за предотвратяване на развитието на метаболитен синдром.

Поддържане на имунната система

Тиквите съдържат бета-каротин, който при консумация се превръща във витамин А. Изследванията показват, че витамин А играе важна роля в поддържането на имунната система. Допълнителни проучвания показват, че диетата, която включва храни, богати на витамин А, има пряк ефект върху функцията на имунната система.

Предотвратяване на рак

Няма единични “суперхрани”, които могат да предотвратят рака, а и определени рискови фактори не са свързани с хранителната диета. Въпреки това има доказателства, че консумирането на здравословна храна може да намали риска от рак. Предполага се, че антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамин А и витамин Е (всички те се намират в тиквата), могат да предпазят от рак на гърдата.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via