fbpx

Вижте за какво е мечтала Ангела Меркел преди падането на Берлинската стена

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, 30 години след падането на Берлинската стена, че когато е била гражданка на комунистическа Източна Германия, е мечтаела да посети Скалистите планини в САЩ и да слуша Брус Спрингстийн, предаде Франс прес.

Ако Берлинската стена не беше паднала преди 30 години и Източна Германия празнуваше 70-ата си годишнина, „Вие каква щяхте да станете?“, отправи въпрос към Меркел германското издание „Шпигел“. „Със сигурност нямаше да се срещнем“ с вас, отговори тя.

Меркел е израснала в източната провинция Бранденбург, която бе част от Германската демократична република. „В крайна сметка щях да реализирам мечтата си: в ГДР жените се пенсионираха на 60-годишна възраст“, каза Меркел, която сега е на 65 години. „Така че щях да си взема паспорта преди пет години и да отпътувам за Америка. В ГДР пенсионерите разполагаха със свободата да пътуват – на тези, които вече не са полезни като социалистически работници, им се позволяваше да излизат“ от страната, обясни тя.

„Да видя Скалистите планини, да обикалям с автомобил и да слушам Брус Спрингстийн – това ми беше мечтата“, довери Меркел, споделяйки, че винаги е била привличана от размерите, разнообразието и културата на Съединените щати. Американската звезда Брус Спрингстийн бе любимец на източногерманската младеж и през 1988 г. стана един от малкото западни певци, изнесли концерт в Източен Берлин, отбелязва Франс прес.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x