Обявиха “климатично бедствено положение”

Над 11 000 учени от 153 държави по света застанаха зад обща позиция, чрез която обявяват “климатично бедствено положение”. Те предупреждават, че не остава много време за действия, които да помогнат на планетата.

Предупреждението е публикувано в журнала BioScience, като обобщава резултатите на проучвания за климата от последните 40 години. Те разглеждат развоя на ситуацията и категорично заключват, че “климатичното бедствено положение” е почти неизбежно.

“Обединихме се, за да обявим климатично бедствено положение, защото промените в климата са по-сериозни и се ускоряват по-бързо отколкото учените очакваха. Много от нас смятат, че не остава много време за действие”, коментира пред CNET Бил Рипъл, един от авторите на обобщаващото проучване.

Неговият колега и съавтор Томас Нюсъм казва, че сред подписалите предупреждението има учени от всички сфери на науката, включително астрофзици, невролози и др. Той допълва, че колкото по-бързо се реагира, толкова по-добри са шансовете.

Учените предлагат и шест мерки, които може да помогнат за успокояването на процесите:

– Да се популяризират и приложат масово практики за енергийна ефективност, както и да се премине към повече енергия от възобновяеми източници

– Да се намалят емисиите от метан, хидрофлуоровъглерод и други вещества, които замърсяват климата

– Да се ускори работата по възстановяване на екосистеми като коралови рифове, гори и зелени площи с повече защити за тези зони и намаляване на загубата на животински и растителни видове

– Да се намали консумацията на животински продукти и да се яде предимно растителна храна

– Да се премине от фокусиране върху растежа на БВП към устойчиви екосистеми и подобрявяне на качеството на живота на човека

– Да се стабилизира и след това да се намали световното население

Някои от тези мерки звучат крайно и практически неприложимо. Самите учени също не дават идеи как може да се реализира всичко, което предлагат. Те казват, че някои от тези процеси вече се случват, като увеличеното ползване на възобновяеми енергийни източници, по-големият натиск върху компаниите да намалят вредните емисии и дори забавяне на ръста на населението. За сега обаче всичко това се случва твърде бавно, за да може да има осезаем ефект върху климата на планетата.

Следвайте ни в социалните медии