Вижте защо неандерталците са изчезнали!

Неандерталците са изчезнали, защото оръжията им не са били толкова добри, колкото на Хомо сапиенс. Това твърдят италиански археолози, цитирани от БТА.

Животински кости, открити в пещерата Грота дел Кавало в Южна Италия разкриха, че по-съвършените копия, лъкове и стрели на Хомо сапиенс са давали възможност на тези наши предшественици да убиват животните по-лесно, отколкото на примитивните пещерни хора.

“По-напредналата ловна стратегия е била предимство”, коментира проф. Стефано Бенаци от университета на Болоня. Археолозите са открили повече от 140 фосилиpирани животински останки от Грота дел Кавало, където е било първото селище от горния палеолит в Европа. Те установиха, че ранните Хомо сапиенс са използвали копия, лъкове и стрели преди 40 000 години – с 20 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Специалистите са открили също следи от охра, пчелен восък и клей, които вероятно са използвани като лепило за стабилизиране на главите на стрелите. Неандерталците също са имали копия и стрели, но не и лъкове. Неандерталците са съжителствали с Хомо сапиенс повече от 5000 години. За изчезването им има различни теории – че са изтребени, станали са жертва на болест, на природно бедствие, кръвосмешения или конкуренция.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via