Ивет Лалова – седмата най-бърза жена в света! (Видео)

Ивет Лалова финишира седма на финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха с време 22.77 секунди. Това бе трети финал в кариера на българката и общо седмо участие на шампионата на планетата.

35-годишната Лалова, която участва на седмото си Световно първенство, не успя да покаже най-доброто от себе си в днешния финал, като остана на 32 стотни от най-силното си постижение за сезона. Въпреки това, Ивет не бе далеч от шестото място, но в крайна сметка бе преборена от Джина Бас и по този начин българката записа седмо място и в третия си финал на Световно първенство.

Финалът в Доха бе много силен, като британката Дина Ашър-Смит спечели титлата с национален рекорд от 21.88 секунди, а втора остана Британи Браун от САЩ с най-добро постижение в кариерата си – 22.22. Швейцарката Муджинга Камбунджи се пребори за бронза с резултат 22.51 секунди.

През годините Ивет Лалова е успявала да достигне до последния спринт и на световните в Дагу и Пекин. На първия си финал през 2011 година Ивет финишира на седмо място на бягане 100 метра. Няколко години по-късно – през 2015- атлетката ни отново е седма, но в дисциплина 200 метра.

С постижението си 35-годишната българка стана третата най-възрастна спринтьорка, участвала на световен финал. Рекордът се държи от 37-годишната Мерлин Ота от Ямайка, а второто място се изплъзва на Ивет само с 94 дни. Според един от най-добрите ни треньори по лека атлетика – Валя Демирева, дългите години на пистата са плюс за Ивет. “Бяла жена аз не знам да има в спринта на толкова години такива резултати да дава. От една страна помага, защото вече имаш толкова години опит, от друга страна не е така, защото с годините пада бързината, но тя толкова много работи, че няма как да стане”, коментира Демирева.

Следвайте ни в социалните медии