Вижте доколко предпазват от вируси маските

Вирусните заболявания и инфекции са все по-често явление.

За да се предпазят, хората започнаха да все по-често да използват медицински маски за лице, с надежда това да ги спаси от коварните болести.

Но до колко маските могат да ни предпазят от новите вируси?

Експертите са донякъде скептични по отношение на това колко всъщност този метод е ефикасен в защитата срещу опасни вируси и бактерии.

Те твърдят, че маските могат да са ефикасни, но само до известна степен.

Всички вируси са достатъчно малки, за да преминат през тъканта на обикновените медицински маски, но микробите не се пренасят по въздуха, казва д-р Марк Денисън от медицинския център на университета “Вандербилт” в Нашвил, Тенеси, пише БТА.

Денисън изследва ТОРС и близкоизточния респираторен синдром, които са коронавируси от семейството на причинителя на заразата от Ухан.

Вирусите обикновено се пренасят между хората чрез капчиците, които отделя болния при кихане и кашляне.

Тези капчици попадат върху ръцете и други повърхности, които хората от своя страна пипат, а след това пренасят върху очите, носовете и устата си.

Маските могат да блокират разпространението на по-едрите капчици при кихане и кашляне, казва д-р Денисън, но не изолират напълно възможността от заразяване.

Ако не докосвате устните, очите и носа си имате шанс да се предпазите от заразоносителите, казват още учените.

Въпреки това не трябва да се изключва факта, че все още не е ясно как се разпространява новият корона вирус, така че бъдете предпазливи.

Никой досега не е сравнявал заболеваемостта на група хора, които носят маски и на такива, които не използват предпазни средства, при излагането им на въздействието на новия коронавирус, казва д-р Денисън.

Най-добрият начин да се избегне зараза с вируса е да се мият ръцете с вода и сапун. А ако нямате възможност, то препарат за дезинфекция на спиртна основа също може да помогне.

Същата препоръка е валидна и при предпазване от сезонните вируси.

Следвайте ни в социалните медии