Зловеща игра ли е Синият кит или кибертормоз?

Въпреки че преди дни всякакви експерти опровергаха опасността от руската игра “Син кит”, паниката у нас продължава. Деца и родители не спират да се вълнуват от зловещия кит, заради който се режат ръце.

Севдалина Мавродиева-Нейкова – ръководител на спортен клуб в Добрич алармира, че “Син кит”, подтикваща деца към насилие и самоубийство, вече е пуснала пипала и в България.

“Прочетох във Facebook за играта “Синий кит” и счетох за необходимо, като човек, който се занимава с деца, че е необходимо да бъдат предупредени. След като публикувах това, съвсем неочаквано с мен се свързаха три деца, на възраст 12-16 години. Две се свързаха директно с мен, а за третото ми сигнализираха други деца, защото имаха съмнения. Говорих с децата да блокират тези разговори, обясних им, че няма по никакъв начин опция да бъдат застрашени”, разказва Севдалина.

Тя седнала с децата и им обяснила, че не е нужно да се страхуват от това, дори да забравят за синия кит. Разговаряла и с родителите им, за да могат и те да реагират.

Севдалина смята, че паниката в случая е излишна, а дори напротив – трябва спокойно да се поговори с децата и да им се обясни – няма как да са застрашени. Според нея е нужно и да се обърне внимание на комуникацията с непознати в интернет, не само във връзка с играта, а по принцип.

Децата пък й изпратили снимки на кореспонденцията си със “синия кит”. Комуникацията ставала на руски език.

Едно от тях дори получавало обаждания по Messenger приложението на Facebook. Детето игнорирало отсрещната страна, но позвъняванията ставали все по-настоятелни.

Според нея, с децата трябва да разговарят всички: учители, педагози, треньори, най-вече родителите. Децата приемат всичко на игра, но не се знае за 50 дни, колкото време продължават заданията от Синия кит, до каква степен може да се повлияе на психиката на едно дете.

Според Националният център за безопасен интернет обаче истерията е преекспонирана. От Центъра обясняват пред “Balкan Insight”, че с тях са се свързали голям брой притеснени родители, които са се натъкнали на информация за играта.

Притеснени от снимките на момче с прерязани вени се обърнали към центъра за повече информация.

Според експерите няма доказателство за съществуването на подобна игра. Първоизточникът е неясен, а “синият кит” е всъщност манипулация със страховете на родителите.

Играта нашумя след като преди дни у нас беше възродена история, която тръгва от Русия през ноември 2015 г. Тогава, според историята, момиче се е самоубило и смъртта й е свързана с твърдения, че група престъпно проявени лица поддържа онлайн игра, която предизиква децата да приемат 50 предизвикателства, а после ги кара да се самоубият.

След това онлайн групи започват да изникват в руската социална мрежа “Vkontakte”, където тийнейджърите използват хаштага “синий кит”, или пък кодове като f57, за да се включат в играта.

Според “Новая газета” между ноември 2015 г. и април 2016 г. 130 тийнейджъри са се самоубили в Русия заради играта. Властите обаче не потвърждават дали именно затова са се самоубили децата.

От тогава обаче историята обикаля Русия, Казахстан и Киргизстан и стига до България.

Според Центъра за безопасен интернет обаче таблоиди се възползват от историята, за да генерират посещения. Междувременно се създават и клипове в Youtube, които генерират допълнителен трафик. Част от линковете пък се използват и за “фишинг” – искате да прочетете статията, но се сдобивате с вирус.

Според Георги Апостолов от Центъра истерията покрай синият кит е пряко следствие на неспособността и на родители, и на деца, да различат фалшиви от истински новини.

Историята датира отпреди 2 г. Самоубийствата в тийнейджърска възраст не са нещо ново. Това е втората причина за смърт между 15 и 24 г., а Русия е на водещо място по самоубийства. Не знам защо се поде отново шум около това нещо. Пускат се данни, които се базират неясно на какво, заяви Апостолов.

Не става дума за игра, а за кибертормоз. Тук е проблемът. Статистиката показва, че 80% от децата са се сблъсквали с този проблем, посочи психологът Иван Игов.

По думите му “Синият кит” се използва за политическа манипулация. “Играта” беше използвана за разгръщане на голяма кампания, която има за цел да засегне деца, които са несигурни в себе си.

Неслучайно шумът около т.нар. игра набира скорост преди предсрочния вот у нас. Има послание, пуснато към конкретна група – чрез децата се въздейства на родителите. Това до изборите ще продължи да се втълпява. Иначе защо ще избереш някой друг, ако си доволен от този, който те е управлявал досега, коментира Игов.

Най-важно е родителите да запазят контакта с децата си, а не да ги оставят да са постоянно пред компютъра, за да не им пречат, и да си мислят, че онлайн са на сигурно място, каза още психологът.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via