Жена помоли в национален ефир НЗОК да не я убива

Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция или ще ми забият нож в гърба, това е едно и също.

Моля тези хора да преразгледат решението си – вместо да поживеем, да се порадваме на живота, те ни карат да умираме.

Това заяви Мария Стойнева – възрастна жена, имаща спешна нужда от смяна на аортна клапа.

Стойнева трябва да доплати 10 000 лева, за да ѝ бъде сложена аортна клапа, а процедурата е спешна. Тя разказа историята си пред Нова телевизия, след като вчера (25 април) стана ясно, че пациентка е починала, защото е нямала пари да плати за слагане на аортна клапа. Чакат да почине някой, за да кажат по телевизията, добави възрастната жена.

Ако имахме такава клапа на склад, щяхме да я сложим, но заради високите цени болницата не държи такива клапи, обясни проф. д-р Юлия Джоргова, завеждащ кардиологично отделение в болница “Св. Екатерина”, където си е отишла жената, имаща нужда от спешна операция. Лекарят коментира случая с починала жена, защото не е имала нужните пари, за да плати за поставяне на аортна клапа.

Проблемът е, че пак нещата станаха в последния момент – на 4 април разбрахме, че на 1 април са променени нещата, добави Джоргова. Тя каза и, че пациенти се разплакват и си тръгват, защото нямат толкова пари – по 10 000 пари. Да се търсят пари изисква време, а време няма, поясни специалистът.

Припомняме, че съгласно решението на НЗОК за този вид медицинско оборудване, сега Касата не покрива изцяло плащането на аортни клапи, както беше преди 1 април. Дават се до 2600 лева от държавата, а останалото трябва да бъде платено от пациента, но цената на клапата всъщност е много висока – до 20 000 лева.

Според експертни оценки спешните пациенти, имащи нужда от такива манипулации – поставяне на аортна клапа, не са толкова много – само няколко десетки души, и е необяснимо, че държавата не може да покрива нуждите им.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via