Жена, която се движи с количка: Ако разчитам на пенсията, трябва да живея 10 минути

Пенсията ми стига точно за 10 минути. Тя е 366 лв. – в момента, в който я получа, плащам всички сметки и вече нямам пенсия. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV Грета Аспарухова, която се движи с количка.

Ако разчитам на пенсията, трябва да живея 10 минути от месеца, а останалата част от месеца трябва да съм в кома. За щастие, аз имам работа и мога да покривам поне основните нужди”, подчерта тя. Хората с увреждания в малките населени места са под ръба, те са обречени, категорична е Грета.

„Ако Законът за личната помощ се приеме във вида, в който го предложи Мая Манолова, няма да има ощетени, всеки ще бъде оценен според личните си нужди. А ако се приеме това, което в момента се гласи, всички ще бъдат ощетени”, смята Грета Аспарухова.

Според нея, ако се поема адекватна рехабилитация и адекватни помощни средства, всичко щеше да върви много по-лесно.

Тя даде пример с това, че количката за детето ѝ струва 2600 лв. , а държата отпуска за това само 480 лв.

Все още се надяваме, че управляващите ще вземат адекватно решение и наистина ще помислят за нашите деца, каза и Милена Райкова, майка на дете със Синдром на Даун.

Според нея основата на проблема идва от ТЕЛК и новите действия са пагубни за всички хора с увреждания.

По думите ѝ децата със Синдром на Даун са едни от най-ощетените. „Когато се роди дете със Синдром на Даун, масово лекарите ни казват, че имаме право да изоставим тези деца в домове. Лично мен ме агитираха. Казват всичко най-лошо, а когато отидем в ТЕЛК, за да бъдат подпомогнати, комисиите там започват да обясняват:

Тези деца могат да се развиват и ще бъдат много добре. Получава се абсурдът, че масово нашите деца имат от 50 до 70%”, обясни майката.

В момента това, което дава държавата, е крайно недостатъчно, категорична е Милена Райкова.

Трябва да има адекватна грижа от страна на държавата, за да може да се компенсира увреждането на всеки човек, подчерта и Гергана Маврова, майка на дете с детска церебрална парализа.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via