Земетресение 6,1 по Рихтер “удари” София

Земетресение от 6,1 по Рихтер предизвика частични разрушения в столични квартали. Това за щастие не е реална ситуация, а сценарий на компютърно подпомагано учение, което се проведе във Военна академия “Г.С. Раковски”, пише Канал 3.

Компютърно подпомаганото учение “Съвместни усилия” е за реакция при бедствия и аварии на сформиран оперативен щаб. То се провежда в партньорство между Военната академия, Столична община и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Темата на учението е за действие на щаба на Столична община за изпълнение на план за защита при бедствия.

Оповестяване на щаба и вземане на решенията за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при земетресение е един от етапите при провеждане на учението. Днес се отработват действия при инцидент при енергиен обект, а утре при наводнения. Симулацията засяга 4 точки в столицата – “Овча купел”, “Искър”, “Панчарево” и “Витоша”.

Най-общо, обясняват експерти защитата от бедствия има 4 етапа: анализ и планиране; превенция и обучение; реакция, и четвърти – възстановяване на нормалната житейска ситуация.

“Столичната община има разработени планове за реакция при кризи за различни бедствия като земетресения, пожар, наводнения, както и за реакция при химически аварии в различни обекти”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че някои от тях са проигравали и досега, но за първи път провеждат подобно учение с такъв мащаб и такава координация. Кметът подчерта, че няма нищо по-добро от това в спокойно време да се направят тренировките.

“Учението е уникално само по себе си с факта, че се провежда за първи път в този си формат във Военна академия и би било добре да използвано за напред не само от столична община”, каза началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов.

Той посочи, че системата би могла да се използва за тестване на плановете на всички общини и областните управи, които имат отношение по действията при авария и бедствие и да се тренират техните щабове във ВА.

“Сигурен съм, че със съвместните усилия до края на годината ще успеем на база на този тест в цялата страна да актуализираме областните и общински планове. Вече говорим за управление на риска, за намаляване на риска от бедствие, не само за реакцията”, каза директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

В изпълнение на мисия “Принос към националната сигурност в мирно време“ общо армията поддържа 94 модулни формирования за различни бедствия, като наводнения, пожарни и др.

“В тези модули са ангажирани някъде около 2 000 човека и над 1000 единици специализирани техника”, каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Армията има готовност, ако се наложи и на допълнителни сили и средства.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via