Здравословните ползи от това да имате домашен любимец

Да имаш домашен любимец е най-прекрасното нещо. Животните умеят да обичат безпрекословно и безапелационно. Дори за хората да сте най-противният, грозен, лош, намусен, отблъскващ човек, за домашния ви любимец сте истински Бог.

Компанията и обичта на домашния любимец ви дава много повече ползи за здравето, отколкото предполагате. Кои са най-важните?

Оправят настроението

Само един обичлив и всеотдаен домашен любимец може да ви повдигне настроението истински така, както никой друг не би могъл да го направи.
Защо децата трябва да растат в компанията на домашен любимец

Намаляват стреса

Животните са истински антистрес терапевти. Контактът с тях има свойството да понижава кортизола в кръвта, отговорен за повишените нива на стрес в тялото. Изследванията показват, че стопаните на домашни животни имат много по-ниски нива на стрес в организма от онези, живеещи само в човешка компания.

Потискат болката

Множество изследвания доказват, че животните имат терапевтични способности и могат да провокират по-бързото изцеление. Това се дължи на факта, че присъствието и обичта им предизвиква секреция на някои химикали в мозъка, които ускоряват оздравителните процеси.

Карат ви да се движите повече

Тъй като домашните любимци, особено кучетата, имат нужда от разходки, това повишава и вашата физическа активност. Движението покрай животните е здравословно и може да подобри значително здравето ви.

Стимулира сърдечносъдовата система

Да галите животно или да гледате рибка как плува в аквариума е изключително полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Контактът или наблюдението на животните намалява кръвното налягане с няколко пункта. Освен това нивата на холестерола и триглицеридите намаляват, а това е от решаващо значение за съдовете.

Ако още обмисляте дали да си вземете домашно животно, тези аргументи може да ви убедят да действате по-решително.

Източник: az-jenata.bg

Следвайте ни в социалните медии