fbpx

Завръщането на изчезналия у нас вид черен лешояд

450

От федерация „Зелени Балкани“ съобщават, че на 11 май се очаква първата пратка черни лешояди.

Пратка от изчезналия у нас вид – черни лешояди, пристига от Испания, за да подпомогне завръщането на вида в страната.

Птиците са осигурени от испанските организации VCF и GOBEX и са част от дългогодишната програма за завръщането на вида в България. „Младежите“ са бедстващи малки, които са напуснали преждевременно гнездата си в Испания и са били спасени и рехабилитирани от испанския екип.

След сериозен и задълбочен мониторинг за състоянието на дивата популация на вида международният екип е преценил каква част от тях могат да бъдат изпратени в България, където да подпомогнат завръщането в дивата природа на този изчезнал у нас вид.

 

След пристигането им в България птиците ще бъдат настанени за карантина в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, след което ще бъдат изпратени в адаптационни волиери в Котел и Враца.

От „Зелени Балкани“ припомнят, че след близо 15 години съвместна работа с ФДФФ и ДЗХП в тези два района е възстановена гнездящата популация на белоглавия лешояд.

Възстановяването на по-редкия черен лешояд е следващата стъпка, а заветната цел на природозащитниците е връщането на брадатия лешояд – символ на българската природозащита.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x